100 företag fanns på plats vid Astra Zenecas arbetsmarknadsdag på huvudkontoret i Södertälje. Foto: Elisabet Andersson/P4 Radio Stockholm
SÖDERTÄLJE

100 företag letar kompetens

1:50 min

Runt 100 företag finns på plats på Astra Zenecas arbetsmarknadsdagar idag och imorgon.

Syftet med dagarna är att föra ihop Astra Zenecas uppsagda personal med potentiella nya arbetgivare. En bra ide tycker Karolin Ibeyma, Peter Söderman och Eva Nordström som alla förlorat jobbet.

– Jag tycker att det är jättebra. Det är en väldig bredd på företagen, det är allting från life science till Scania till polisen, väldigt många olika företag, säger Caroline Ybema.

– Det är jättebra, säger Peter Söderman.

– Det är jätteinspirerande att få gå runt här och få det serverat som ett smörgåsbord, säger Eva Nordström.

Hur stora chanser tror du att du har att få ett jobb efter sådana här dagar?

– Förhoppningsvis hittar jag en eller två trådar att gå vidare med. Så jag är förhoppningsfull, säger Eva Nordström.

– 20-30 procent kanske skulle vara bra, säger Peter Söderman.

– Jag tror inte att många kommer att få ett jobb på en gång bara för att de har pratat med något företag här. Jag tror att det kan leda till ett jobb på lite längre sikt, säger Caroline Ybema.

Idag och imorgon har Astra Zeneca arrangerat så kallade arbetsmarknadsdagar på huvudkontoret i Södertälje. Runt 100 företag fanns på plats för att rekrytera bland den personal som sagts upp i samband med att Astra lägger ner sin forskningsavdelning i Södertälje. Gunilla Osswald är ansvarig för avvecklingen.

– Tanken här det är ju att skapa en mötesplats mellan företag och vår personal och det är ett otroligt gensvar. Det är över 100 företag som är här idag, från lokala företag, från life science och inte life science, det är från olika delar av Sverige men också från utlandet som är här och letar spetskompetens, säger Gunilla Osswald.

Ett av företagen som söker personal är GE Healthcare. De är på jakt efter bland annat ingenjörer,inköpare, jurister och ekonomer och ser arbetsmarknadsdagarna som ett bra tillfälle att marknadsföra sig och knyta kontakter säger Charlotta Quarles van Ufford, rekryterare på företaget.

– Det är ett jättebra tillfälle för oss att träffa duktiga personer som kanske, kanske kan bli en av våra anställda framöver, säger Charlotta Quarles van Ufford.

Vad hoppas ni få ut av den här dagen?

– Vi hoppas få berätta vilka vi är och att vi finns och knyta kontakter, säger Charlotta Quarles van Ufford.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista