Utredaren Göran Lambertz och Johanna Kalifatides överlämnar betänkandet stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap till justitieminister Beatrice Ask och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
TVÅNGSGIFTE

Tvångsäktenskap ska ge 4 års fängelse

0:43 min

Nu ska det bli förbjudet med barnäktenskap och tvångsgifte i Sverige. Det föreslås i en ny utredning som presenteras idag.

Och för  de unga som lever under hot om att bli bortgifta mot sin vilja betyder detta mycket säger Nadine Fakhro som jobbar mot hedersrelaterat våld och förtryck på Fryshuset i Stockholm.

– Vi som jobbar på gräsrot har saknat stöd från beslutsfattarna. Och när det kommer en sådan här lag då innebär det att myndighetsaktörerna får verktyg att jobba förebyggande innan det händer, innan det är för sent. Och det är det som vi som jobbar här behöver, säger hon.

 Hur vanligt är det här?

– Jag rör mig mycket på ungdomarnas arenor, och jag upplever att det är väldigt vanligt. Det är ett stort problem i Sverige. Det är ungdomar som är födda i Sverige och som kommer att leva i Sverige. Vilket samhälle vill vi ha om 20-25 år?, säger hon.

Den som tvingar någon att gifta sig ska kunna straffas och dömas till fängelse i fyra år, enligt det lagförslag som i dag överlämnades till regeringen av utredaren, förre justitiekanslern Göran Lambertz.

Dispensen för att gifta sig med en person under 18 år ska tas bort. Utredaren föreslår bättre samordning  mellan myndigheter och skolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista