Hans Rosenberg, pressansvarig Svenska Kennelklubben. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix/AP Photo/Matt Rourke

"Hundägare måste respektera lagen"

1:43 min

Även Svenska kennelklubben tycker att det är ett problem att hundägare låter sin hundar springa lösa. ”Ingen ursäkt för att bortse från koppeltvånget".

– Vi förväntar oss respekt som hundägare men vi måste också respektera andra. Även fast man säger att ens hund inte är farlig, men hur ska andra människor veta det, oavsett om den är stor eller liten? Det kan också vara så att jag som hundägare inte vill att det ska komma fram en lösspringande hund. Vi måste respektera det som finns, säger Hans Rosenberg som jobbar på Svenska kennelklubben.

Men det handlar också om att man som hundägare måste tänka på att det kan finnas vilda djur som hunden kan reagera på. Och från den 1 mars till den 20 augusti ska hundägare enligt lag hålla sådan koll på sin hund att den hindras från att springa lös i marker där det finns vilt.

– Alla hundar kan jaga och det finns en jaktinstinkt i små som stora hundar. Sedan är det så att de små kanske ger upp efter en stund och de stora fortsätter lite längre. Alla behöver inte gå till jakt. Men det är just det att det händer något, säger Hans Rosenberg.

Den som ertappas med att bryta mot koppeltvånget kan tvingas betala böter på tusen kronor. Men hittills har ingen bötfällts och i de allra flesta fall stannar det med en tillsägelse från polisen. Det säger Joakim Johansson som jobbar vid polisens djurskyddsgrupp.

– Dels så är företeelsen att man kan skriva penningböter på plats ganska ny och sedan så tror jag att det är få poliser som vet hur man gör. Men det skulle mycket väl kunna tänkas att den andelen kan öka lite, säger han.

Svenska kennelklubben funderar på att driva en kampanj för att informera hundägarna om vad det är som faktiskt gäller angående koppeltvång, men också vad det innebär att vara en skötsam hundägare.

– Vi vet att det kanske missköts mer i förorterna och med en viss typ av hundar. Kanske kan vi komma till de människorna och hjälpa dem. Vad innebär det att ha hund och vilket ansvar är det för dig att ha hund. Du ska inte gå på någon kurs eller hos brukshundsklubben för att kunna få den informationen utan vi ska i stället kunna komma ut och möta dem, säger Hans Rosenberg.

Emma Hultgren

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista