En av Söders krogar som kommer att få besök av tillståndsenheten under fredagen. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
STOCKHOLM

Största krogtillsynen någonsin

1:40 min

Polisen och Stockholms stad ska inspektera alla krogar på Södermalm som serverar alkohol idag och i kväll. Det är den största krogtillsynen de någonsin gjort.

– Vi kommer att göra den största tillsynsomgången som någonsin har gjorts i Sverige så vitt vi vet. Vi ska besöka samtliga restauranger på Södermalm som har serveringstillstånd, säger chef för tillståndsenheten i Stockholm.

Vad är det ni ska göra när ni besöker dem?

– Den här gången kommer vi att fokusera framför allt på ordning och nykterhet bland gästerna och underåriga. Det är vårt huvudfokus den här gången, säger Anders Häregård.

Varför gör ni det?

– Vi ville pröva och se vad som händer om man gör en tillsynsomgång där vi är säkra på att vi får med alla restauranger så är det ju intressant att se - vad händer med våldet på gatorna då? Sedan vill vi också få tillfälle att ta dialogen med krögarna, säger Anders Häregård.

Redan under dagen idag börjar inspektörerna och polisen att gå runt på Södermalms alla 414 restauranger med serveringstillstånd. Tillsynen slutar inte förrän de sista krogarna stänger vid 5 på lördag morgon.

Att man valde Södermalm beror på att många krögare där har ställt frågor om var gränsen går för att neka någon servering. Ett annat skäl är att allt fler krogar serverar gäster som uppträder berusat trots att de inte ska göra det.

Alla restaurangägare med serveringstillstånd har fått information om den stora tillsynen i förväg och den verkar ha gått fram i de flesta fall.

– Ja, det har jag hört talas om, säger Nadja Sandberg.

– Ja, det har jag koll på, säger Jenny Rottbers.

– Nej, det visste jag faktiskt inte, säger Georges Messo.

Hur kommer det att påverka ditt arbete?

– Jag tänker inte alls på det för vi har inte den graden av berusning hos oss. Vi håller jämt koll på dem, säger Georges Messo.

– Jag tror att alla kommer att fortsätta jobba aktivt som vi gör - hålla koll, tänka efter och kommunicera, säger Nadja Sandberg.

– Ingenting alls. Alla tjejer i servisen säger det också: Men Jenny, jag gör redan det. Så det spelar ingen roll, säger Jenny Rottbers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista