Foto: Janerik Henriksson/Scanpix/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
STOCKHOLM

Polisen kritiseras efter twitterbild på inbrottstjuv

1:45 min

Söderortsspolisen får kritik av kriminalforskare efter att de twittrat ut en bild på en misstänkt inbrottstjuv som fastnat i ett staket.

Det var i tisdags morse som en husägare i Enskede upptäckte att det satt en man fastkilad i hans verandastaket. Polisen som kom till plats fotade mannen, som nu är misstänkt för inbrottsförsök, och la sedan ut bilden på Söderortspolisens officiella twittersida. På bilden syns mannen bakifrån. Hans skjorta har åkt upp och byxorna åkt ner en bit över baken.

 Henrik Tham som är forskare i kriminalpolitik vid Stockholms universitet är kritisk till att polisens agerande.

– Det kan ju vara någon som är psykiskt sjuk, det är en bild som ändå gör sig lustig över människor på ett sätt som kan få konsekvenser i framtiden.

Och även om man inte kan se mannens ansikte så måste polisen vara försiktiga med å hänga ut människor som kanske befinner sig i en svår situation, säger han. Och han tycker att polisen, men också media, måste vara restriktiva med vad man publicerar så att man inte skapar en skev bild av vilka brott som är vanliga i samhället.

Peter Nylind som är ordningschef vid Söderortspolisen var den som la ut bilden. Och han säger att syftet var att visa människor hur polisen arbetar. Men Henrik Tham tycker att det rör sig om en ovanlig situation och inte typisk polisvardag.

– Det finns bättre bilder att lägga ut om det är det som skälet för polisen, vilket jag inte tror.

Polisen har riktlinjer för hur man ska uppföra sig i sociala medier och Peter Nylind säger att han och kollegorna diskuterar hela tiden vad som är lämpligt å lägga ut. Bilden är nu borttagen från Söderortspolisens twitterflöde och han har tagit till sig kritiken.

– Det är första gången som en sådan här bild läggs ut av mig och jag måste hela tiden fundera på vilken effekt det kan få på någon som kan ta illa vid sig, så självkritisk kan man definitivt vara, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista