Fortsättning följer i hovrätten. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
SOLNA

Friande domar i mutmål överklagas

Anser att bevisen räcker till fällande domar
0:52 min

Chefsåklagare Alf Johansson överklagar de friande domarna i det stora mutmålet kring fotbollens nya nationalarena i Solna.

– Jag har överklagat beträffande de som var åtalade för bestickning för att ha lämnat muta till stadsdirektören, säger Alf Johansson. – Jag har också överklagat domen beträffande stadsdiretkören, eftersom jag anser att påföljden ska skärpas.

I Solna tingsrätt friades fem av de sex åtalade, bara förre stadsdirektören i Solna, Sune Reinhold, fälldes. Han dömdes för mutbrott till villkorlig dom och dagsböter. Reinhold stod åtalad för att ha tagit emot 900 000 kronor i mutor.

– Jag har överklagat beträffande de som var åtalade för bestickning för att ha lämnat muta till stadsdirektören, säger Alf Johansson.

– Jag har också överklagat domen beträffande stadsdiretkören, eftersom jag anser att påföljden ska skärpas.

Tingsrätten ansåg inte att det var bevisat att de som frikändes medvetet hade betalat ut mutor. Hur ska du bevisa det i hovrätten?

– Jag anser att redan den bevisning som fanns bör vara tillräcklig för att det ska vara styrkt att de hade det uppsåt som krävs till att det var otillbörlig belöning, som de verkade för att det betalades ut, säger chefsåklagare Alf Johansson vid riksenheten mot korruption.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".