Friends Arena i Solna börjar ta form. Foto: Maya Abdullah/P4 Radio Stockholm.
SOLNA

Solna vill arrangera Eurovison Song Contest

1:35 min

Just nu är det spänd väntan som gäller - både för Solnapolitikerna och för eventbolaget Friends Arena.

Pehr Granfalk, moderat ordförande i kommunstyrelsen i Solna stad hoppas att de får en förfrågan från SVT så fort som möjligt.

– Vi har den modernaste arenan och den som är mest lämpad till att ha med dragbart tak som man kan stänga och som ligger bra till med kommunikationerna. Det är nära till Arlanda, nära till pendeltåg, tvärbana och bussar.

Med en ny och snart färdigbyggd nationalarena för fotboll i Solna har både staden och eventbolaget Arena Friends förberett sig inför en eventuell förfrågan från SVT om att få arrangera Eurovision Song Contest nästa år. Men man vill inte gärna avslöja några detaljer kring förberedelserna.

Och på Arenaområdet pågår fortfarande bygget för fullt inför invigningen den 27 oktober. Thomas Perslund som är VD för Arenabolaget tog mig på en visningstur inne i arenan.

Och med skyddsskor i form av rejäla gummistövlar och en orange reflexväst och gul skyddshjälm får jag en tur inne i arenan.

Och även Thomas Perslund tycker att den nya nationalarenan är den mest lämpade.

– Vi har en fantastisk arena, den är helt magisk. Det är en otroligt tajt arena som man knappt förstår att det är en 50 000-seaters.

Men både Thomas Perslund och Pehr Granfalk betonar att en stor folkfest som Eurovision är viktigt för hela stockholmsregionen, och inte bara för Solna.

– Solna klarar inte av att dra hem en sådan här grej själv. Vi har inte hotell så det räcker och Stockholm har ingen arena och det är flera andra kommuner som har möjlighet att facilitera dem som kommer hit, säger Pehr Granfalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista