Blackebergs centrum. Foto: Patrik Lundin/Scanpix.
Stockholm

Omstridd lägenhetsaffär klubbad

1:33 min

Alliansen i Stockholms stad drev i kommunfullmäktige igår igenom förslaget att sälja 1400 lägenheter ur allmännyttan.

Det gör att man kommer plocka ut 1,3 miljarder ur kommunala bostadsbolag efter försäljningen.

Ann-Margarethe Livh är vänsterpartist och vice ordförande i Familjebostäder. Hon har polisanmält affären eftersom hon tycker att den är olaglig.

– Vi vill naturligtvis testa om det här beslutet är förenligt med den nya lagstiftningen. Det står i lagstiftningen att det ska gå till just bostäder och upprustning och det anser jag att det här inte gör, säger Ann-Margarethe Livh.

Det handlar om en försäljning av 1 400 lägenheter i allmännyttiga Familjebostäder, lägenheter i Blackeberg, Hässelby och Bromma/Ulvsunda och vinsten från försäljningen beräknas bli knappt 1,3 miljarder.

Tvärtemot vad Vänsterpartiet menar säger Joakim Larsson, ytterstadsborgarråd i Stockholms stad, att det är just investeringar i bostäder som vinsten ska gå till. Det handlar dels om att bygga nytt, dels om att rusta upp i områden där det behövs.

– Och vi har idag utvecklingsområden som Hagastaden, Norra Djurgårdsstaden och så vidare som kräver väldigt stora resurser och som gör att våra bostadsbolag ska investera 15 miljarder de kommande åren.

Alliansen och oppositionen tycker inte bara olika om hur man bör använda pengarna från försäljningen. Västerpartisten Ann-Margrethe Livh har dessutom polisanmält hur planerna för affären ska ha skötts och det pågår därför en förundersökning om brott mot aktiebolagslagen.

Men alliansen tycker inte att det är en anledning att skjuta upp affären.

– Bara för att Vänsterpartiet har polisanmält en fråga som vi tycker är glasklar och där vi vet att bolaget har följt det regelverk som fullmäktige har ställt ut, så tycker inte jag att man ska använda det här som en politisk kampanjcentral, utan det är viktigt att man har den demokratiska processen som man har, säger Joakim Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista