Anna Wersäll är infrastrukturexpert vid Stockholms Handelskammare. Foto: Emma Hultgren/Sveriges Radio.
Stockholm

Tågstoppen stor samhällsförlust

"Stora förlusten på lång sikt"
1:38 min

De senaste dagarnas stopp i tågtrafiken till och från Stockholm, ser ut att bli en dyr historia. Stockholms Handelskammare beräknar att de två senaste stoppen har kostat enbart pendeltågstrafiken omkring 40 miljoner kronor.  

Anna Wersäll är infrastrukturexpert vid Stockholms Handelskammare och säger att de återkommande problemen med tågtrafiken är en förlust för hela Stockholmsregionen.

– Men den riktigt stora förlusten är ju naturligtvis på lång sikt. För om det här händer såpass ofta som det har varit nu, så är det många som kanske efter ett tag söker sig till ett annat jobb och inte vill vara beroende av att pendla med tåg på samma sätt. Och då får vi stora samhällsekonomiska förluster, säger hon.

Hur stora kan förlusterna bli?

– De kan ju bli jättestora. Det kan ju hindra hela Stockholms tillväxt om inte pendlandet fungerar, säger Anna Wersäll.

Handelskammaren har räknat på att det är ungefär 20 000 resenärer i timmen på pendeltågen under den tiden som tågen har stått stilla. Varje resenärs restid beräknas vara värd 300 kronor i timmen och med totalt sju timmars stillastående tågtrafik slutar notan på 40 miljoner kronor för enbart pendeltågstrafiken.

– Sedan så har ju det här dessutom drabbat fjärrtågstrafiken och regionaltågstrafiken och  där har vi inte siffror på hur många passagerare som det handlar om, säger Anna Wersäll.

SL säger att man inte redan nu kan säga vad de två senaste stoppen har kostat dem men konstaterar att det är dyrt när tågen står still. Det är många som utnyttjar restidsgarantin.

Enligt Stockholms Handelskammare är det i slutändan resenärerna och arbetsgivarna som får stå för notan i form av utebliven arbetstid som man senare måste ta igen.

En av dem som förgäves väntade på tåget vid Stockholms central idag var Anna Jarander.

– Det är väl ungefär som vanligt när man åker tåg. Det är ju tyvärr så att det ofta händer någonting, säger hon.

– Ja vad ska man säga, jag vet ju inte vad det beror på eller någonting men vi var ute i fredags och det hände samma sak då och det känns ju lite trist, säger Ulrika som också fastnade vid Stockholms central.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".