1 av 2
Peter Jademyr och Leif Einarsson, Grebbestads marinarkeologiska sällskap. Foto: Annika H Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
En grupp dykare tror sig ha hittat vraket efter 1600-talskeppet Resande man. Foto: Grebbestads marinarkeologiska sällskap/SR
Mytomspunnet skepp

Kan ha hittat mytomspunnet skepp

2:27 min

Dykare har i många år sökt efter det mytomspunna kronoskeppet Resande Man, som förliste i Stockholms södra skärgård. Nu tror man sig ha hittat skeppet.

Resande Man förliste i Stockholms södra skärgård när hon var på väg mot Polen fullastad med skatter 1660.

Nu tror sig en grupp dykare, efter att ha sökt i omgångar i nästan fem år, ha hittat det mytomspunna vraket utanför Nynäshamn.

Två av dykarna är göteborgarna Peter Jademyr och Leif Einarsson. De berättar om känslan när de hittade vraket.

- Man ser verkligen att hon ligger helt orörd. Man ser fynd som ligger där som inte hade funnits där annars. Det är en otrolig känsla, säger Leif Enarsson.

Skeppet Resande Man var fyllt med guld och juveler och skulle till Polen i november 1660. Ungefär vid Viksten utanför Nynäshamn förliste fartyget i hårt väder. 37 personer dog, 25 överlevde.

Det är Grebbestads marinarkeologiska sällskap som nu tror att de har hittat Resande man. Måtten på skeppet stämmer. Dessutom ska de 22 kanonerna ha bärgats ganska kort efter förlisningen och det stämmer med fynden, säger dykaren Leif Einarsson.

- Stormasten är borta och det är huvudsakligen därför vi tror att det är hon, säger han.

Många har sökt efter skeppet, men ingen har hittills lyckats. Bland dem som sökt finns Anders Franzén som var med lokaliserade regalskeppet Vasa. Så sent som 2009 trodde ett forskningsfartyg vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, att de hittat skeppsvraket, men det kunde aldrig bekräftas att det var just Resande man. Dykargruppen nu vill undersöka vraket närmare. Länsstyrelsen är den myndighet som måste ge tillstånd om man ska få ta upp något från ett vrak. Peter Jademyr från Grebbestads marinarkeologiska sällskap.

- Vi är ju otroligt spända på att få ta upp saker. Vi har lämnat in en begäran om att få göra det, dels ett krus, dels en riksdaler och dels en bit trä för att kunna åldersbestämma henne. Vi hoppas på att ganska snart få göra det, säger Peter Jademyr.

Annika H Eriksson/Västekot

annika.h.eriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista