1 av 3
Vårruset - ett av flera motionslopp i Stockholm i veckan som är bra för folkhälsan. Foto: Mårten Randberg/P4 Radio Stockholm.
2 av 3
Vårruset 2012. Vårruset 2012. Foto: Mårten Randberg/P4 Radio Stockholm.
3 av 3
Vårruset 2012. Foto: Mårten Randberg/P4 Radio Stockholm.
STOCKHOLM

Motionslopp bra för folkhälsan

1:45 min

Den här veckan deltar fler än 60 000 löpare i olika motionslopp i Stockholm.

Antalet anmälda slår rekord och det är bra för folkhälsan, det säger Björn Ekblom, professor emeritus vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm som forskar kring hur fysisk aktivitet påverkar hälsan.

– Det finns inget piller i sjukvården som har alla positiva effekter som motion har. Du kan behandla diabetes, du kan behandla en hjärtinfarkt eller en ond rygg, men motion slår ju mot de flesta sjukdomar som har livsstil som grundorsak, säger Björn Ekblom.

Det är ovanligt tätt med stora motionslopp i Stockholm i veckan. Vårruset som lockade runt 33 000 tjejer gick av stapeln tisdag och onsdag och i helgen väntar Stockholm marathon och Minimaran med fler än 28 000 anmälda. Intresset för löpning har ökat stort de senaste 10 åren och trenden verkar hålla i sig. Och Björn Ekblom tror att intresset för löpning redan har haft effekt på folkhälsan även om det är svårt att mäta.

– Om vi hade bättre statistik så tror jag att vi redan nu skulle se det, säger Björn Ekblom.

Intresset för löpning är alltså på uppgång men precis som med de flesta andra trender finns det de som hakar på och de som inte gör det. Pontus Ahlkvist är på.

– Jag tycker väldigt mycket om den här repetitiva grejen med löpning, att man fokuserar allt på att bara springa, säger Pontus Ahlkvist.

– Jag har nog säkert varit ute någon gång i veckan, säger en kvinnlig motionär.

Tycker du om det?

– Ja, när jag har gjort det, men det tar emot innan, fortsätter hon.

– Det är tråkigt att bara springa rakt fram, säger Vincent Vargas-Löfstedt.

– Meningslös träningsform, man kan inte vinna någonting, säger Lydia Farran-Lee.

Det är många som springer nu, man pratar om en löptrend, är det någonting du har märkt av?

– Ja, säger Pontus Ahlkvist.

--Nej, jag är helt oberoende av löptrenden, säger Lydia Farran-Lee.

– Ja, jag märker ju att det är många som springer och att det pratas mycket om det. Jag tycker det pratas för mycket om det egentligen, man blir ju nästan vansinnig, man blir nästan emot det på något sätt, säger en motionär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista