Centralen i fredags. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Tågtrafik

Kontaktledningsfel slog ut trafiken – igen

1:43 min

Ett kontaktledningsfel i Järna söder om Södertälje orsakade tågstopp och stora föreningar idag. Det här är det tredje större problemet i tågtrafiken de senaste dagarna. Jimmy Pervik från Göteborg som var på väg till Stockholm var en av de drabbade av dagens tågstopp.

– Stora frågan varje gång är om det kommer att vara ett långvarigt stopp eller kortvarigt. Som oftast är det ett kort stopp, så jag hoppades in i det längsta att det skulle vara ett sådant men det märkte vi ganska snart sedan att det inte var, säger Jimmy Pervik från Göteborg som var på väg till Stockholm när han fastnade i tågstoppet.

I över tre timmar satt Jimmy fast på tåget. En dag som denna tänkte han ta flyget för att komma i tid, men valde att tåget, ett misstag han nu ångrar.
– Flyget tar jag när jag verkligen måste komma i tid. Idag skulle jag ha tagit flyget men med en timme och tjugo minuters marginal så tänkte jag att det här sätter jag, det ska inte vara några problem. Men så blev det inte, säger säger Jimmy Pervik.

Infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd är orolig över järnvägsnätets hälsotillstånd. Både driften och underhållet är eftersatt och det kan ta upp till tio år innan de flesta av dagens problem är ur världen, säger hon.
– Ja, om man ska vara riktigt realistisk, om vi pratar om hela järnvägssystemet, kommer det att ta 7-10 år. För det arbetet ska göras under den tiden trafiken förväntas gå störningsfritt, då ska du ha tillfälle på nätterna eller stänga av trafiken, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

När kan man lita på järnvägar och pendeltåg i Stockholmsområdet?
– Det man redan har börjat se, även om man inte tror det de här senaste dagarna, det är att punkligheten nu är mycket bättre jämfört med de tidigare åren. Åtgärder som görs har redan börja märkas, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Jimmy Pervik tänker ta flyget hem tillbaka till Göteborg.
– En dag som denna när det har varit kaos på förmiddagen så är det nog smart att ta flyget hem, annars kanske du inte kommer hem i vettig tid, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista