1 av 3
Infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd
2 av 3
Infrastrukturmimistern chattade med SR:s lyssnare. Foto:Bertil Ericson/Johan Nilsson/Scanpix
3 av 3
Centralen i fredags. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
TÅGSTRULET

Så ska tågkaoset undvikas framöver

1:42 min

"Just den här veckan har vi haft olyckligt många och dessutom olika störningar", säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Catharina Elmsäter-Svärd chattade på torsdagen med SR:s lyssnare med anledning av den senaste tidens många stopp i tågtrafiken.

Varför är det så mycket störningar i tågtrafiken just nu?

– Just den här veckan har vi haft olyckligt många och dessutom olika störningar. Det har varit bränder och det har varit kabelproblem, och det här tittar Trafikverket på just nu för att se vad det är som har påverkat och vad vi kan göra för att ännu snabbbare åtgärda dem.

Vad har du för åtgärdsplan på kort och lång sikt?

– Vi har precis låtit Trafikverket göra en kapacitetsutredning för att få reda på; vad är problemet, vad behöver göras, när kan man göra det, vad kostar det och hur ska vi finansiera det?

Hur mycket pengar kommer ni att satsa?

– Vi har redan fört till ungefär 500 miljarder för åren 2010-2021. Sedan har vi tillfört extra till järvägen, 3,6 miljarder för i år och nästa år så att Trafikverket kan tidigarelägga vissa åtgärder.

Konsekvenserna av sådana här störningar bli stora i Stockholmsregionen, är det rimligt att det satsas mer pengar på kollektivtrafiken här än i andra delar av landet?

– Det är rimligt och det görs också och kommer att göras. Det är här i Stockholmsregionen, liksom andra storstadsregioner, som vi har flest människor som pendlar, det är här man använder sig mest av kollektivtrafik, framförallt på spår. Så här bygger vi till exempel Citybanan som är en av de största investeringarna som görs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista