1 av 4
Stadion fyller 100 år. Det firas med bland annat avtäckning av den här minnesskylten. Foto: Elisabet Andersson/P4 Radio Stockholm
2 av 4
Thomas Wiklund (t v), konferencier vid 100-årsjubileet av Stadion. Till höger Roland Berndt vid Stockholms idrottsförvaltning. Foto: Elisabet Andersson/P4 Radio Stockholm
3 av 4
Stockholms stadion har rekord i världsrekord inom friidrott – 83 stycken. Foto: Elisabet Andersson/P4 Radio Stockholm
4 av 4
Entren till Stadion vid Klocktornet. Foto: Elisabet Andersson/P4 Radio Stockholm
STOCKHOLM

Stadion 100 år idag

"Världen kom hit"
1:47 min

Idag är det 100 år sedan Stockholm stadion invigdes för de olympiska spelen 1912.

 Med en ceremoni vid Stadion idag började firandet av 100-årsjubileet av olympiaden och stadion. Roland Berndt är kommunikatör för jubileumsprojektet vid Idrottsförvaltningen i Stockholms stad.

– Idag så ska vi fira 100-årsminnet av invigningen av Stadion 1 juni 1912säger Roland Berndt.

Kan du beskriva hur tidsandan då påverkade spelen?

– Vi kom ut i världen och världen kom hit. Det var spännande i Stockholm, man gladde sig åt det här, räddades av det fantastiska vädret. Nyfikna på omvärlden, här kom det människor från fem kontinenter hit till stan. Någon form av ny gryning rådde över Stadion och över landet också, säger Roland Bernd

Idag firades att det är exakt 100 år sedan Stockholms stadion invigdes. Stadion byggdes inför de olympiska spelen 1912 och är världens enda olympiska arena som fortfarande används. Spelen 1912 kallades för Solskensolympiaden och ceremonin idag var startskottet för den så kallade Solskensveckan där olympiaden firas med en rad aktiviteter och tävlingar runt om i Stockholm. Veckan avslutas med den stora Stadionfesten den 9 juni.

OS 1912 lockade 2 500 deltagare som för första gången kom från alla fem världsdelar. Under spelen infördes också flera nya finesser som elektrisk tidtagning och målfoto. Många idrottsgrenar är fortfarande desamma nu som då men om spelen ägde rum idag på samma sätt som för 100 år sedan skulle vi tycka att en del saker kändes lite mossiga.

– De de nog skulle reagera på, det var de här kastgrenarna, att man kastade både med vänster och höger hand, sämsta och bästa hand. Stående höjd- och länghopp kanske man skulle skratta åt. Något man nog skulle tycka såg fint ut det var hur snyggt folk var klädda på den tiden. Det var kostym och det var slips och vackra klänningar och hattar överallt, säger Roland Berndt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".