Förbifart hjälper ej störningskänsliga Essingeleden. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
Stockholm

Förbifart skapar mer trafik menar Miljöpartiet

Oenighet om Förbifart hjälper
1:25 min

Störningskänsligheten på Essingeleden har återigen aktualiserats efter en vägskada vid Lilla Essingen med långa köer som följd. Störningskänsligheten är ett av argumenten för att bygga Förbifart Stockholm men det anser inte Miljöpartiet.

– Vi löser inga problem med Förbifarten. Vi skapar problem. Mer bilar, säger Daniel Hellden (MP), oppositionsråd i Stockholm.

Skulle en förbifart minska störningskänsligheten i Stockholmsområdet?

– Min bedömning är att den inte gör det och om man tittar på Trafikverkets siffror så får vi bara mer bilar och vi får nya korkar i systemet. Så det är kollektivtrafiken som vi måste lägga pengar på, säger Daniel Hellden.

Men här går åsikterna isär. Just störningskänsligheten är ett av de tyngre argumenten för att bygga förbifarten, menar Sten Nordin.

– Så fort det händer något på Essingeleden slås stora delar av trafiksystemet ut eftersom det inte finns några alternativ, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholm.

Att trängseln är så påtaglig går det inte också att spåra i en försummad kollektivtrafik?

– Det går att spåra i att vi har överhuvudtaget försummelsen när det gäller investeringar i Stockholms trafiksystem. Vi släpar efter, säger Sten Nordin.

Även om det stundtals varit stopp på Essingeleden de senaste dagarna så anser miljöpartiet att trängselskatt även där löser problemet.

– Jag vill se att dom som behöver kommer fram. Det är det som trängselavgiftens stora poäng, säger Daniel Hellden (MP), oppositionsråd i Stockholm.

Och då bör man höja trängselavgiften?

– Ja, dom bör höjas, och det är något som vi bör justera så att vi får en bra framkomlighet i vägtrafiken,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".