Mirelle Gyllenbäck, projektledarassistent för projektet Jämlikhet för romer på arbetsmarknaden. Foto: Maya Abdullah/SR.
STOCKHOLM

Arbetsgivare lär sig mer om romer

1:30 min

Arbetsförmedlingen har tagit fram en webbutbildning om romer där arbetsgivare får lära sig mer om romsk kultur och historia. Allt för att romer lättare ska få jobb.

– I den här webbaserade utbildningen får man lära sig om romsk kultur, identitet och historia, och om den diskriminering som romer kan bli utsatta för på arbetsmarknaden och vad man kan göra för att eliminera den, säger Mirelle Gyllenbäck, projektledarassistent för utbildningen.

Nu vill alltså Arbetsförmedlingen, tillsammans med bland andra Stockholm stad, motverka diskrimineringen mot romer med hjälp av den här utbildningen som ska ge grundläggande kunskaper om romer. Kunskaper som många människor saknar, menar Mirelle Gyllenbäck.

– Sedan får man också lära sig att romer inte är en enhetlig grupp. Det skiljer sig väldigt mycket mellan de olika grupperna och vilket land man kommer från, säger Mirelle Gyllenbäck, projektledarassistent för utbildningen.

Innehållet i utbildning diskuteras sen mer ingående på seminarier som leds av Mirelle Gyllenbäck, som själv är rom, och hennes kollegor.

Radio Stockholm var på plats vid ett av seminarierna på Jobbtorg Stockholm vid Globen, och det var livliga diskussioner bland deltagarna som fortsatte även när det tre timmar långa seminariet var slut.

En av deltagarna var Anni Hammami som arbetar på Stockholms arbetsmarknadstjänster och hon tycker att man hittills inte pratat om diskrimineringen mot romer.

– Jag tycker det var väldigt intressant och det var jättebra att vi får upp dessa frågor. Kan vi lära oss hur romsk kultur ser ut och vad det innehåller har vi mycket lättare att överbrygga dessa hinder som vi ser för att romer ska kunna utbilda sig och få ett bra arbete, säger Anni Hammami.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista