Stefan Löfven, mellan sina föregångare Göran Persson och Håkan Juholt. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Länet

Stort kliv framåt för S i länet

1:31 min

Det går bra för Socialdemokraterna i länet, det visar en färsk undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB. När SCB undersöker partisympartierna genom att fråga om vilket som är det bästa partiet, visar det sig att sympatierna för socialdemokraterna ökat med nio procentenheter i länet jämfört med senaste mätningen.

Statsvetaren Jenny Madestam inte förvånad över Socialdemokraternas uppgång. Enligt henne har ledarskiftet betytt mycket för partiet som nu har mycket förväntningar och förhoppningar hos väljarna.

– Sedan så har man också berättat att den politik som man vill bedriva inte handlar om att riva upp allt det som alliansen har gjort om man skulle vinna regeringsmakten. Utan till exempel behålla jobbskatteavdraget och att det finns en liten tendens att röra sig mot mitten med den här nya ledningen, säger hon.

I Stockholms kommun har Socialdemokraterna ökat från 19,6 procent till 22,8 procent på ett halvår. I övriga länets kommuner går partiet ännu bättre, där har man ökat med nio procentenheter sedan den senaste mätningen.

Socialdemokraterna har länge varit svaga i storstadsregionerna men nu ser partiet en vändning. Det säger Mikael Damberg som är ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län.

– Jag tror att väljarna har upptäckt att oj, nu är det ordning och reda i socialdemokrati. Nu jobbar man långsiktigt och nu talar man inte om precis allting utan har fokus på jobb och kunskap. Det tror jag att väljarna har upptäckt och tycker om och förväntar sig av en stark opposition i Sverige. Då rör sig också väljarna i en tydlig riktning, säger han.

Vilka växlar kan Socialdemokraterna dra på en sådan här undersökning?

– Man måste naturligtvis vara försiktig, det här är inte ett valresultat. Och mycket av de här siffrorna är just förväntningar och förhoppningar, och då handlar det om att införliva det också, det vill säga att nu måste man börja fylla det med konkreta politiska reformer. Så det återstår att se men just nu så tyder det på att väljarna ändå hyser en förhoppning om att det kommer att bli något positivt, säger Jenny Madestam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista