Boende ska få bättre utbildad personal. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Stockholm

Äldreomsorgen ska utvecklas med kunskap

1:23 min

Stockholms stad får närmare 20 miljoner av regeringen för att öka kunskapen bland de som arbetar inom äldreomsorgen.

Undervisningen kommer att komplettera ordinarie kurser och det blir riktade utbildningar för att öka kunnandet.

– Det är mycket angeläget, säger Joakim Larsson, moderat äldreborgarråd.

– Vi står inför en tid då det krävs allt mer av vår personal som arbetar inom äldreomsorgen. Det krävs mer kompetens inom demensområdet, till exempel.

Hemsjuksvården blir allt mer avancerad. Vilka krav kommer det att ställa på äldreomsorgspersonal i framtiden?

– Vi måste kunna möta att människor får svårare sjukdomar i och med att de blir äldre, och det faktum att allt fler vill bo hemma, säger Joakim Larsson.

Men även om kunskapen hos personalen ökar ser fackförbundet Kommunal med viss oro på utvecklingen.

-- Utbildning är alltid bra, men ställer man för höga krav på individer att vårda sjuka gamla i hemmet, ska man vara ännu sjukare, eller ännu äldre innan man kommer in på ett vårdhem eller äldreboende, frågar sig Margareta Bohman, länsordförande för Kommunal.

Den allt mer avancerade hemsjukvården gör att äldre i högre utsträckning kan bo kvar hemma, men Margareta Bohman vill även se en mer livfull debatt om hur äldre ska bo i framtiden.

– Jag tror att vi måste bestämma oss för hur  vi ska vårda våra sjuka. Då tänker jag på vilka som ska vara på institution, hur institutionen ska se ut och vilka som ska bo kvar hemma.  

– Det finns en trygghet i att vara kvar hemma, men det finns också en oerhörd otrygghet när man blir lämnad ensam, säger Margareta Bohman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista