Stödet till misshandlade kvinnor och barn ser olika ut beroende på i vilken stadsdel man bor. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Stöd till våldsutsatta kvinnor varierar

1:53 min

Stödet från socialtjänsten till kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer ser väldigt olika ut i olika kommuner och stadsdelar. Det visar en kartläggning som Socialstyrelsen har gjort.

– Under lång tid har SKR uppmärksammat att kvinnor och barn som är våldsutsatta befinner sig i någon form av lotterisituation. Det spelar väldigt stor roll var någonstans i landet man blir våldsutsatt, säger Olga Persson, förbundssekreterare på Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR).

Socialtjänsten i alla kommuner har fått frågor om hur man arbetar med våldsutsatta kvinnor och barn i nära relationer. Det gäller bland annat om socialtjänsten har rutiner för att ta hand om de här kvinnorna och barnen och om handläggarna följer upp hur det går för dem.

Socialstyrelsens jämförelse visar alltså att det är stora skillnader på hur man arbetar.

Olga Persson på Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) säger att det märks att socialhandläggarnas arbete skiljer sig beroende på var man bor.

– Det kan vara väldigt stora skillnader på hur ofta handläggarna kommer och besöker dig på jouren, vilka förutsättningar det ger, alltså vilket stöd man får, vilket ekonomiskt bistånd och vilka insatser som sätts in.

Socialstyrelsen jämförelse visar också att stödet för våldsutsatta barn och kvinnor skiljer sig till och med mellan de olika stadsdelarna i Stockholm.

Den som bor i till exempel Bromma eller Skärholmen kan få bra hjälp av socialtjänsten eftersom de stadsdelarna kommit långt i sitt arbete, men den som bor på Södermalm kan inte vara säker på att få samma hjälp. Bland annat eftersom man saknar rutiner för att ta hand om våldsutsatta kvinnor. Även den här bilden bekräftas av Olga Persson på SKR.

Men Socialstyrelsens jämförelse visar på åtminstone en klart positiv sak, nämligen att alla kommuner och stadsdelar har skyddat boende för kvinnor.

– Det vi ser är att man får ett skyddat boende, men det räcker ju inte för man behöver också stöd och rådgivning under längre tid, säger Olga Persson som är förbundssekreterare på Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista