STOCKHOLM

Hus riskerar rasa på Stockholms universitet

Arrheniuslaboratoriet utrymt pga rasrisk
0:48 min

Arrheniuslaboratoriet vid Stockholms universitet har stått tomt sedan i tisdags på grund av rasrisk. Laboratoriet håller på att renoveras efter man hittat sprickor i pelare och balkar.

Personalen i Arrheniuslaboratoriet vid Stockholms universitet utrymde byggnaden i tisdags.

– Rasrisk vet jag inte men det har varit takbalkar där betongen inte mått riktigt bra,och som vi oroade oss för och av absoluta säkerhetsskäl, det får ju absolut inte hända något, har har huset stått tomt under helgen  så vi kan fixa allt, så inte någon gör sig illa, säger Sten Wetterblad, vd på Akademiska hus Stockholm, som ansvarar för byggnaden.

På Stockholms universitets hemsida står det att "byggnadens stabilitet inte kan garanteras". Ungefär 500 personer arbetar i Arrheniuslaboratoriet och påverkas av händelsen.

Ett renoveringsarbete har pågått sedan i vintras eftersom sprickor bildats i pelare och balkar. Men vissa skador har visat sig vara allvarligare.

– Det gick mycket snabbare än vi trodde. Vi har gjort det under helgdagen igår. Nu väntar vi bara på klartecken från konsulter. Vi hoppas att kunna öppna huset inom några timmar, säger Sten Wetterblad, vd på Akademiska hus Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".