En kvinna misshandlas av en man. Bilden är arrangerad. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
STOCKHOLM

Misshandlade i nära relationer ska kartläggas

1:39 min

Nu ska Stockholms stad komma tillrätta med skillnaderna i socialtjänstens insatser för misshandlade kvinnor och barn.

Som P4 Radio Stockholm kunde berätta i morse så visar en jämförelse som Socialstyrelsen gjort att det finns geografiska skillnader i hur socialtjänsten jobbar med kvinnor och barn som misshandlas i nära relationer.

Det är alltså stora skillnader även mellan de olika stadsdelarna i Stockholm. Bristerna gäller bland annat att vissa stadsdelar inte vet hur många våldsutsatta kvinnor och barn det finns.

Anna König Jerlmyr som är socialborgarråd i Stockholms stad säger att staden kommer att göra en kartläggning av våld i nära relationer.

– Kartläggningen kommer att ske i år, så just nu håller man på med en förstudie hur det här kan genomföras för det omfattar allt våld, även i samkönade relationer, och därefter har vi sagt att vi vill ta fram riktlinjer på det området, så att så snart som möjligt men innan 2014.

Som Radio Stockholm kunde berätta i morse visar en jämförelse som Socialstyrelsen gjort att det är skillnader i hur socialtjänsten i de olika stadsdelarna i Stockholm arbetar med våldsutsatta kvinnor och barn.

Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr menar att en kartläggning av problematiken är en förutsättning för att kunna gå vidare och förbättra socialtjänstens insatser för de våldsutsatta. Olga Persson på Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund säger att kartläggningar är användbart men att det inte är någon insats i sig.

– Att satsa väldigt mycket pengar på kartläggningar måste leda någonstans. Det man får fram måste innebära att man sätter in nya resurser och insatser, säger Olga Persson.

Och enligt Olga Persson så ser man de största bristerna i socialtjänstens arbete idag, när det gäller våldsutsatta barn. Men också när det gäller förövarna som kan fortsätta kränka och hota sina offer.

Men hon tycker ändå att Stockholm är ett gott exempel eftersom staden redan har en handlingsplan för den här problematiken.

Samtidigt hoppas Anna König Jerlmyr att de gemensamma riktlinjer som ska tas fram, ska minska skillnaderna i stöd och insatser för våldsutsatta i de olika stadsdelarna. och man kommer att titta på vilka insatser som behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista