1 av 2
Bostadsminister Stefan Attefall. Foto Scanpix
2 av 2
Lägenheter på Södermalm. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
BOSTÄDER

Attefall vill tvinga kommuner att bygga mer

1:39 min

För att lösa bostadsbristen i Stockholmsregionen vill regeringen tvinga de kommuner som inte bygger så många nya lägenheter att bygga fler. Men i Danderyd är man kritisk.

Danderyds kommun är av dom kommuner i länet där det byggs minst men moderaten Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande, i Danderyd tycker inte att regeringen kan ställa sådana krav utan vidare.

– Jag tycker nog att bostadsministern skjuter litegrann över målet. Jag tycker att det finns ett antal andra åtgärder som är betydligt mer angelägna, bland annat att se till att det blir en betydligt bättre infrastruktur i Stockholmsregionen, både vad gäller vägar men även kollektivtrafik, säger moderaten Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande, i Danderyd och fortsätter:

-- För Danderyds del så har vi en stor motorväg, E18, som inte underlättar om man vill önska förtäta i kommunens mest centrala delar på grund av buller och annat, säger moderaten Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande, i Danderyd.

De senaste 12 åren har bara byggts ungefär 260 bostäder i Danderyds kommun, det kan man jämföra med grannkommunen Vallentuna där det byggdes över 2000 nya bostäder under samma tidsperiod.

Bostadsminister Stefan Attefall säger nu att alla kommuner i Stockholms län måste ta sitt ansvar för att lösa bostadsbristen och regeringen planerar nu en lag som ska tvinga kommuner att bygga inte bara för den egna kommunen, utan också för att lösa bostadsbristen i närliggande kommuner.

– Vad jag är ute efter det är att alla måste bjuda till maximalt, inom de ramar som redan idag finns så kan kommuner bygga mer och mindre. Och jag skulle vilja få alla kommuner att ta samma stora ansvar som de som är bäst också.

Olle Reichenberg säger att Danderyd redan är väldigt tätbebyggt och att det ska byggas 100 nya lägenheter per år de kommande åren i kommunen. Men det krävs åtgärder när det gäller vägarna i kommunen om det ska byggas mer.

– Ja vi är beredda att vår del av ansvaret, men ska vi kunna bygga i våra centrala delar, vid Mörby centrum och Danderyds sjukhus, så behöver vi se till att det blir en bättre miljö vid motorvägen, Olle Reichenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista