Flera elever vid Åsö grundskola fick besök av polisen vid tillslaget i april. Foto: Emma Hultgren/Sveriges Radio.
STOCKHOLM

Inget åtal för Åsöelever

1:53 min

Det blir inga åtal mot de ungdomar som misstänkts för att ha rökt och sålt cannabis i Åsö grundskola på Södermalm i Stockholm.

Polisens tillslag i mitten av april ledde inte till att man hittade några bevis som håller för åtal, det säger Patrik Widell, chef för ungdomsroteln på Citypolisen i Stockholm.

– Åklagaren har beslutat att lägga ner ärendet och det beror på att vi inte ha gjort några beslag. Det beror i sin tur att många av de ungdomar vi har stoppat, kontrollerat och förhört, många har erkänt att de har brukat eller varit i kontakt med (narkotika) men det har gått sådan tid att det inte har gett något utslag och vi har inte lyckats hitta någon narkotika vid någon av de husrannsakningar vi gjorde, säger Patrik Widell.

Det var tidigt på morgonen den 18 april i år som polisen gjorde ett tillslag hemma hos ett 10-tal elever vid Åsö grundskola. Eleverna var inte misstänkta för brott utan togs med till polishuset för förhör då polisen trodde att de hade information som kunde leda till dem som sålde och rökte cannabis i skolan. Tillslaget gjordes efter tips om knark på skolan från både skolpersonal och föräldrar. Men vid de husrannsakningar som gjordes hittades inga beslag och därför lägger åklagaren ned utredningen. Trots det är Patrik Widell nöjd.

– Det viktiga är att det har kommit upp på dagordningen, många föräldrar har diskuterat med sina ungdomar hemma vid matborden, Lärarna har haft dialog med oss och med eleverna på skolan - ja då är vi jättenöjda, säger Patrik Widell.

Tillslaget hemma hos tonåringarna fick en del kritik och en förälder har Jo-anmält polisen. Patrik Widell har förståelse för kritiken men tycker att polisen ändå försökte bemöta föräldrarna på bästa sätt.

– Jag förstår om det upplevdes väldigt obehagligt. Vi försökte förebygga det här dels genom det här avskilda utrymmet på stationen där det fanns poliser runt omkring som kunde förklara. Sedan skrev i en skrivelse som vi kunde lämna över direkt till dem så att även om de blev chockade så kunde de läsa varför vi gjorde det här, hur det går till och vad gör man om man efteråt har frågor. Men tyvärr, vi når kanske inte alla. Men vår huvudsakliga uppgift är inte att alla tycker om oss jämt - även om vi hoppas att många tycker om oss ganska ofta, säger Patrik Widell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista