Polis och ambulans på plats på Skeppsbron i centrala Stockholm, sedan polis på fredagen skjutit en man på Skeppsbron sedan han hotat folk med kniv. Foto: Sofia Tanaka / TT / SCANPIX.
STOCKHOLM

Ögonvittne: "Han var väldigt rädd och ledsen"

0:47 min

Polisen sköt på eftermiddagen mot en man på Skeppsbron i centrala Stockholm, efter larm om att mannen hotat folk med kniv.

Vittnen berättar att flera skott avlossades efter att mannen gjort utfall mot flera personer.

– Vid 12.57 fick vi samtal om att en man uppehöll sig vid Skeppsbron och att han var utrustad med kniv och hotade människor på platsen. Det skickades omedelbart polispatruller till platsen och via vittnen kunde gärningsmannen pekas ut, säger Ulf Lindgren vid polisens länskommunikationscentral till Radio Stockholm.

I samband med att polisen skulle ta kontakt med mannen och göra ett gripande så gjorde mannen utfall mot polispatrullen som ledde till att polisen var tvungen att skjuta varningsskott.

Mannen träffades av skottet, hur allvarligt skadad är han?

– Varningsskottet fick ingen verkan utan han fortsatte mot poliserna som då tvingades skjuta mot mannen som då är skadad. Jag har ingen uppgift om hur allvarligt skadad han är, säger Ulf Lindgren.

Det finns inga uppgifter om att någon annan ska ha kommit till skada. En teknisk utredning ska nu göras samt en utredning angående använande av skjutvapen i tjänst.

Hur har folk på platsen reagerat?

– Jag har inga detaljer om det här i nuläget, säger Ulf Lindgren.

Ann-Sofie Sommerdahl, polisens insatschef, menar att polispatrullen var tvungen att ge verkanseld i nödvärn.

– För att hindra att bli knivhuggna själva, säger Ann-Sofie Sommerdahl.

 Vad händer nu?

– Vi fortsätter med vår utredning, kommer göra en teknisk utredning och håller på med dörrknackning och bevakning på sjukhuset, säger Ann-Sofie Sommerdahl.

Magnus Engström blev vittne till händelserna på Skeppsbron.

– Han gick omkring och hotade folk med en ganska lång brödkniv. Det såg läskigt ut, många blev rädda. Han lade ifrån sig kniven och tog upp den igen. Han verkade desorienterad, säger Magnus Engström och fortsätter:

– Han var väldigt rädd och ledsen. Någonting var fel. Och han var påverkad.

Blev du också hotad?

– Nej det blev jag inte, jag följde efter på behörigt avstånd. Jag ringde polisen till slut och sedan såg jag att polisen kom i slutet av gränden.

– Där nere såg jag att de sköt på honom. Först skrek de att han skulle ligga ned och sedan sköt de ett antal skott. Han blev träffad i benet men gick bara. Det är därför jag tror att han var extra drogad, för han kände uppenbarligen inte smärtan.

Hur känns det nu?

– Man är lite skakis nu efteråt, att man faktiskt har varit med om en skottlossning.

Mannen som hotade med kniv är född 1976. Han träffade av minst ett skott och opereras just nu på sjukhus, enligt polisens insatschef Ann-Sofie Sommerdahl.

Det är oklart om mannen är känd av polisen sedan tidigare.

Eva Toivonen
eva.toivonen@sr.se

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista