Foto: Emma Hultgren/Sveriges Radio.
STOCKHOLM

Skolpersonal lättade efter nedlagt cannabis-ärende

1:30 min

Personalen på Åsö grundskola tycker det är skönt att polisens tillslag mot ungdomar i skolan, i misstanke att de sålde och rökte cannabis, inte ledde till några åtal.

Polisens tillslag mot ungdomar i Åsö grundskola på Södermalm i Stockholm resulterade inte i några åtal, det kunde Radio Stockholm berätta imorse. Och det känns skönt, säger Christina Lindgren, biträdande rektor på skolan.

– Vi visste redan från början att de var inkallade som vittnen, så att åtal fanns ju inte med från början, utan de var vittnen. Men det känns ju jättebra att de inte har behövt gå vidare med någon, säger Christina Lindgren.

I mitten av april i år hämtade polisen i ett tiotal elever vid Åsö grundskola för förhör. Polisen trodde att de hade information som kunde leda till dem som sålde och rökte cannabis i skolan.

Totalt togs ett fyrtiotal personer in för förhör, några fick lämna urinprov och några husrannsakningar genomfördes. Men inga tester gav tillräckligt utslag och polisen gjorde inga beslag av narkotika. Därför beslutade åklagaren nyligen att lägga ner förundersökningen, något som känns skönt, säger Christina Lindgren.

Och polisinsatsen har haft positiv effekt på skolans fortsatta arbete mot narkotika.

– Ja, jag tycker det. Jag tror att man fick igång en diskussion som man kanske inte hade fått igång på samma sätt innan och att vi nu kanske också märker att det är någonting som vi måste jobba med hela tiden. Det är någonting vi måste ta upp och prata om hela tiden, säger Christina Lindgren och fortsätter:

– Vi är kanske lite mer uppmärksamma också och det märker ju eleverna. Vi tar kontakt hem direkt om vi har märkt någonting. Så det är en positiv effekt. Och vi har fått jättemycket respons från föräldrarna på det som har hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista