Foto: Henrik Mongomery/Scanpix.
SJUKVÅRD

E-tjänster i vården med start 2013

1:52 min

Från och med 2013 kommer man kunna boka läkarbesök och förnya sina recept via nätet, något som redan idag är möjligt på vissa vårdcentraler.

Nu inför nämligen Stockholms läns landsting e-tjänster i vården.

E-tjänsterna kommer att vara tillgängliga via Mina vårdkontakter på Vårdguiden. Patienter på Liljeholmens närakut och tolv andra vårdcentraler har varit testpiloter under ett årstid och hittills har reaktionerna varit positiva.

Försöksverksamheten har också mött uppskattning från personalen som fått mer arbetsro när de inte behöver ta emot lika många telefonsamtal. Arbetsmiljön har helt enkelt blivit bättre, säger Shahn Ghoncheh som är chef på Liljeholmens närakut och fortsätter:

- Jag tycker att det mest handlar om att patienten själv ska vara delaktig i sjukvården, säger Shahn Ghoncheh.

E-tjänsterna kommer att införas nästa år och man kommer successivt att fylla på med fler och fler tjänster.

- Det kommer också vara vissa provtagningar där man själv kan lägga in data via Mina vårdkontakter, till exempel kommer de som står på blodförtunnande mediciner kunna lägga in sina blodtrycksvärden om man kollar sitt blodtryck hemma, säger Birgitta Rydberg som är sjukvårdslandstingsråd i Stockholm län.

Man kommer även att titta på lämpliga appar till mobilen. Samtidigt är säker överföring av information en central fråga och alla lösningar måste godkännas av Datainspektionen.

En förstagångsbesökare på Liljeholmens närakut som inte hunnit testa e-tjänsterna ännu är redan nu positiv.

- Det är jättebra, så slipper man sitta i telefon eller vänta på annat sätt. Det gäller ju inte alla, det finns ju många gamla som inte klarar av det men det gäller många andra i befolkningen så det är jättebra, säger Monica Lindstedt Käck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista