Stockholm

1000 studentlägenheter närmare byggstart

1:19 min

Två år senare än planerat ska arbetet med 1000 nya studentlägenheter i Spånga påbörjas på riktigt. 

– Nu går vi in i den riktiga, vanliga processen. Det som var innan har varit förberedande, säger Per Hagwall, moderat ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Studentbostadshusen som ska byggas i ett nedlagt industriområde i Bromsten skulle egentligen ha stått klara i år.

Planeringen har dragit ut på tiden, bland annat för att området ligger mellan motorväg och järnväg och bullernivåerna har behövt utredas. Lina Glans, som är ordförande i Stockholms Studentkårers Centralorganisation, är kritisk till den långa processen. Men hon tycker att det är bra att man nu kommer igång.

– Tusen bostäder är ett stort tillskott till de tolvtusen som finns idag, så det är absolut viktigt. Men det ska man vara medveten om att de bostäderna ligger ganska långt fram i tiden. Och situationen är akut i detta nu.

Som det är nu så är det minst två års kö till ett studentrum i Stockholm. Lina Glans tror att om situationen ska kunna lösas, så måste byggnadsprocesserna bli kortare. Det måste också byggas fler bostäder även i områden som liksom Spånga ligger en bit ifrån universitetet.

– Det finns en föreställning om att alla studenter vill bo i små billiga lägenheter innanför tullarna, men det är inte sant.

– Många vill bo nära campusområden, och kollektivtrafiknära så att det går lätt att ta sig. Det öppnar upp regionen och gör fler kommuner aktuella för bostadsbyggande, säger Lina Glans.

Nadja Erixon
stockholmsnytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista