1 av 2
Eva Björk, initiativtagare till ett samiskt kulturhus i Stockholm. Foto: Lars-Ola Marakatt, Sameradion/SR.
2 av 2
Initiativtagaren tycker att ett samiskt kulturhus skulle vara en bra mötesplats för samer men även en turistmagnet i huvudstaden. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
STOCKHOLM

1000 röster för samiskt kulturhus i Stockholm

1:28 min

1000 personer har skrivit under en lista där man vill att ett samiskt kulturhus öppnas i Stockholm. ”Skulle dra lika mycket som Vasamuseet".

Initiativtagaren Eva Björk tycker det här skulle vara en bra mötesplats för samer men även en turistmagnet i huvudstaden:

– Alla som har skrivit på har sagt att ja men det finns ju inte, det har vi inte tänkt på. Det är självklart att det borde finnas. Det skulle dra oerhörda mängder turister och även stockholmare, säger hon.

Stockholm har två miljoner invånare och staden är Sveriges populäraste turistort.  Ett samiskt kulturhus skulle bli ett populärt inslag, tror Eva Björk och hon har fått medhåll av 1000 personer.

– Jag vill ha ett samiskt kulturhus mitt i centrala Stockholm, säger hon.

Stockholm sameförening är bland den största med 400 medlemmar. Föreningen har i dag ett litet kontor vid St. Eriksplan dit ingen turist eller obehörig hittar. Men om Eva Björks idé blir verklighet blir samerna en central del av stadsbilden. I huset vill hon se samisk kultur, mat och historia.

– Samernas historia är en del av vår historia, av Sveriges historia. Det skulle dra lika mycket som Vasamuseet.

Henrik Kaddik som är uppvuxen vid Odenplan tror också på idén med ett samiskt kulturhus.

– Ja, det är ju lysande. Stockholmare får en större vy av vad samer sysslar med om vi får ett samiskt kulturhus i Stockholm.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista