1 av 3
Vanlig syn i Stockholms parker. Arkivfoto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 3
Många struntar i förbudet att ha lösspringande hundar. Foto: Scanpix
3 av 3
"Om inte ens hälften betalar ja då är det något fel", säger Sten Nordin (M). Foto: Scanpix.
STOCKHOLM

Tandlös lag – allt fler struntar i böter

2:32 min

Mer än varannan person i Stockholm som bötfälls för brott mot lokala föreskrifter struntar i att betala. Det visar polisens egen statistik, som Radio Stockholm tagit del av.

Polisen prioriterar inte sådana fall, och det gör det praktiken riskfritt bryta mot de förbud Stockholms stad har infört, till exempel mot att skräpa ner, låta hunden springa lös eller dricka alkohol på allmän plats.

Stockholms finansborgarråd, moderaten Sten Nordin är upprörd över den tydliga bristen på respekt för gällande lag:

– Ja det känns ju som en väldigt allvarlig situation. Därför att de här lagarna och reglerna är väldigt viktiga. Vi har dem inte för skoj skull, utan för att de ska efterlevas för att vi ska ha en ren och trevlig stad där man beter sig på ett sätt som blir bra för alla. Och det är klart att om vi har påföljder som folk bara struntar i så är det är en väldigt allvarlig situation, säger Sten Nordin.

Polisens egna siffror från 2006 och framåt visar på en påfallande motvilja för bötfällda att betala sina böter. När det gäller brott mot lokala ordningsstadgan i Stockholm är det här speciellt tydligt när det gäller alkoholförbudet på allmän plats och i vissa parker. Inte ens två av tre har betalat sina böter - som bäst.

Bottennoteringen kom 2010 med 37 procent, alltså bara lite drygt var tredje. För de som fått böter för olaglig affischering är betalningsviljan något bättre - runt 7 av tio betalar sin böter - medan det har skiftat från år till år med brott mot bestämmelsen om olaglig försäljning och att inte ha sin hund kopplad.

På Gärdet på Östermalm i Stockholm  ska hunden hållas kopplad på delar av grönområdet. Men Anna-Lena Nordlinder låter trots det sin hund springa lös, hon struntar i förbudet, säger hon:

– Ja, jag tar böterna i sådana fall. Om man tar ansvar som hundägare och vet att man inte har en aggressiv hund, så är det okej tycker jag. Men jag vet att det är förbjudet, säger hon.

Enligt Joakim Johansson vid Stockholmspolisen kan en förklaring också vara att böter utfärdade på plats är en ganska ny företeelse, både för poliser och lagöverträdare:

– Dels att man kan skriva penningböter på plats är ganska nytt och dels är det ganska få poliser som vet hur man gör, men den andelen kan öka lite, säger han.

Men vad är det för mening med kommunala regler och bestämmelser om den som bryter mot dem inte riskerar nån egentlig påföljd alls? Finansborgarrådet Sten Nordin har i alla falla sin uppfattning helt klar:

– Har vi alkoholförbud i en park så har vi det för tryggheten och för lugnet, för de kringboende. Här får lagstiftarna tänka till. Om inte ens hälften betalar ja då är det något fel. Vi vill att vi ska ha de här reglerna, möjlighet till påföljd, ja då får vi se till att till exempel straffavgift är mer kännbart, så att vi får in de här böterna, säger Sten Nordin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista