En man stoppar en bunt sedlar i fickan. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Politiker: Korruption i kommuner vanligt

1:28 min

Åtta av tio politiker och tjänstemän i stora kommuner anser att det förekommer mutor inom den egna kommunen, visar en rapport från Statskontoret.

För en månad sedan fälldes Solnas förre detta stadsdirektör Sune Reinfold för mutbrott i samband med bygget av nya nationalarenan för fotboll.

– Vi har nog valt att tolka det som att förändringen i uppfattningen snarast är ett uttryck för den uppmärksamheten som frågan har fått via media och ett antal händelser, så de svarande är nog mer medvetna om vad korruption innebär nu än vad man var för några år sedan, säger Johan Mörck som utredare vid Stadskontoret.

Enligt Statskontorets utredning så bedömer allt fler tjänstemän och politiker att vi har korroption i landet.

Jämfört med år 2008 är det dessutom fler i dag som säger att de själva har utsatts för erbjudanden om mutor.

Statskontoret konstaterar även att kommunala tjänstemän är mer utsatta än politiker och byggsektorn sticker ut som mest riskutsatt.

Enligt rapporten är 80 procent av dom som misstänks för att ha låtit sig mutas män och genomsnittsåldern ligger på 53 år.

När det gäller kvinnor som misstänks ha låtit sig mutas så visar anmälningsstatsistiken att de främst hittas inom hemtjänsten, säger Johan Mörck.

– Statistiken säger att de vanligaste mutorna är en slags gåva som både har ett ekonomiskt värde och ett affektionsvärde för mottagren. Ofta är det en nöjesresa, mässresa eller konferens där helt enkelt givaren betalar för resa och logi, säger Johan Mörck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista