25 procent av skolorna och gymnasierna i länet har inte skolbibliotek. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
SKOLAN

67 skolor i Stockholms län saknar skolbibliotek

1:41 min

Var fjärde skola i länet saknar skolbibliotek. Det visar en sammanställning som Kungliga biblioteket har gjort.

I länets största kommun Stockholm är det totalt 67 skolor som saknar skolbibliotek. En av dem är Alviksskolan i Västra Stockholm där Tura Bruse går.

– Ibland läser jag lite engelska böcker. Men i vår klass läser vi mest "Dagbok för alla mina fans", säger Tura Bruse.

I länet är det över hundra skolor som saknar skolbibliotek. Det är dubbelt så vanligt att friskolor saknar bibliotek jämfört med kommunala skolor, visar statistik från Kungliga biblioteket i Stockholm.

Det är bara i fyra kommuner i länet där samtliga skolor säger att de har tillgång till skolbibliotek. De kommunerna är Nykvarn, Salem, Vaxholm och Ekerö.

I Stockholm har 67 skolor uppgett att de saknar skolbibliotek. Åtta av dem är kommunala.

Lotta Edholm som är folkpartistiskt skolborgarråd i Stockholm säger att flera av de kommunala skolor som uppgett att dom inte har skolbibliotek har tillgång till andra bibliotek som ligger nära skolan.

– Det är ett par skolor av våra kommunala som inte har skolbibliotek och där håller vi just nu på att åtgärda det, säger Lotta Edholm.

Av de 67 skolor i Stockholm där det saknas skolbibliotek är hela 59 stycken friskolor. Och där har kommunen lite att säga till om, säger Lotta Edholm.

– Vi kan ju inte göra så där väldigt mycket åt det annat än att verkligen försöka påpeka i varje sammanhang att det är viktigt. Men det är skolinspektionen som måste granska detta precis som andra företeelser på friskolor, säger Lotta Edholm.

Enligt 2011 års skollag har eleverna rätt till ett skolbibliotek.

Tidigare var friskolor undantagna, men nu måste också de erbjuda eleverna ett bibliotek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista