Boende flyttar ut sataket för att få större tomt. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
SALEM

Tomtägare måste lämna tillbaks mark

1:38 min

Nu har Salems kommun tröttnat på villaägare och bostadsrättsföreningar som inkräktar på kommunens mark genom att flytta sina staket och häckar. De utvidgade tomtgränserna har ställt till problem vid vattenläckor.

Salems kommun har problem med att villaägare och bostadsrättsföreningar inkräktar på kommunens mark, tomtägare flyttar helt enkelt ut staket och häckar och får på så sätt större tomter. Men nu har kommunen tröttnat. Att tomtägare utvidgar tomtgränserna ställer till med problem - det visade sig i samband med en vattenläcka.

– Då kom vi inte åt vattenledningssystemet utan var tvungen att riva ett staket först, säger

Lennart Kalderen är moderat kommunalråd i kommunen.

Fick läckan större konsekvenser för att ni inte kom åt ledningarna?

– Det var en fördröjning i alla fall.

Lennart Kalderen uppskattar också att runt ett par hundra tomter har utvidgats olovligen i kommunen.

De boende ska återställa marken innan hösten 2014, annars kommer kommunen att göra det.

Men att det här kravet kommer först nu menar bostadsrättsföreningen Salemstaden är lite underligt - då medlemmarna disponerat marken under lång tid.

– Att komma 45 år senare tycker jag är lite märkligt. Samtidigt förstår jag att man behöver dräneringsdiken, säger Johan Torstensson som är ordförande i föreningen.

Han menar att det borde gått att lösa med någon form av nyttjandeavtal.

Men att skriva enskilda avtal är en för komplicerad apparat enligt kommunen.

– Vi undersökte olika utvägar, bland annat pratade vid med Trosa kommun som har nyttjandeavtal. Men det är för många som berörs för att det ska vara möjligt, säger  Lennart Kalderen som även menar att nyttjanderättsavtal med de boende troligen strider mot den kommunala likställighetsprincipen då vissa skulle gynnas. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista