Begagnade återlämnade sprutor i Malmös sprutbytesprogram. Foto Drago Prvulovic /Scanpix.
STOCKHOLM

Stockholms missbrukare kan få rena sprutor i höst

"Handlar om etablerade missbrukare"
1:54 min

Socialnämnden i Stockholm Stad kommer i dag med stor sannolikhet ansöka hos socialstyrelsen om att få dela ut rena sprutor till narkotikamissbrukare i utbyte mot gamla.

Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms län, tycker att sprututbytesprogrammet behövs:

– Det här är en chans för de missbrukare som inte kan komma ifrån sitt missbruk att få göra det på ett sätt som inte riskerar att skada dem lika mycket som när man använder gamla, ibland smittsamma och farliga nålar.

Går allt som planerat kan stadens närmare 9000 tunga missbrukare få rena sprutor redan under hösten.

Verksamheten är ett pilotprojekt under fyra år och mottagningen kommer ligga i St: Görans sjukhusområde. Det är landstinget som driver projektet.

Man räknar med att ta emot hundra besökare om dagen och dela ut cirka 240 000 pumpar och 500 000 kanyler om året.

Malmö och Lund har i över 20 år delat ut rena sprutor och där har smittspridningen bland missbrukare med hiv försvunnit eller åtminstone minskat nästan helt. Men Åke Örtkvist ser också andra fördelar med programmet:

– Det här ger en chans för missbrukarna också att få en bra kontakt med vården och på den här mottagningen ska det också finnas möjlighet att få kontakt med socialtjänsten för att jobba med sin missbruk, tandläkare och barnmorska om man behöver den typen av hjälp.

Frågan om ett sprututbytesprogram i Stockholm har på allvar diskuterat i över tio år. Under åren har opinionen svängt så väl inom partierna som mellan. Starkast har motståndet varit hos Moderaterna som är det enda partiet i Stockholms fullmäktige mot förslaget. Kritiken har gällt att man skulle få ett ökat missbruk, men Åke Örtqvist säger att det inte finns någon forskning som backar upp de farhågorna:

– Här handlar det om etablerade missbrukare. Det blir inte en rekrytering av nya genom att man byter ut spruta för spruta hos en gammal missbrukare. Jag tycker att det här programmet ska sända signalerna att vi tar hand om alla människor på det bästa sättet. Det här handlar om att minska risken för skadeverkningar, minska risken för att de här personerna som är utsatta från början ska få smittsamma saker i onödan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".