Folkvimmel på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Christine Olsson/Scanpix.
STOCKHOLMS UNIVERSITET

Unik kartläggning av utlandsfödda i Sverige

2:56 min

Flera myter om utlandsföddas levnadssituation i Sverige avlivas i en ny unik undersökning. Bilden av att utlandsfödda generellt har lägre utbildning än de som är födda i Sverige dementeras.

Undersökningen bygger på intervjuer med omkring 3500 utlandsfödda som Linnécentrum för integrationsstudier vid Stockholms universitet just nu lägger sista handen vid. Många resultat bekräftar förhållanden medan andra överraskar.

Carl le Grand är professor vid den sociologiska institutionen och denna unika undersökning får fram helt nya fakta om utlandsfödda, säger han.

– Den mesta forskning som utförts när det gäller utlandsfödda baseras på svenska registeruppgifter och det gör att man har väldig liten kunskap om vad människor har med sig i bagaget när de kommer hit.

Bilden av att utlandsfödda har en lägre utbildning generellt än födda i Sverige dementeras i undersökningen. Det säger Jonas Karlsson och doktorand:

– Alla grupper har en genomsnittlig högre utbildning är den infödda befolkningen . Framför allt är andelen universitetsutbildade betydligt större i den invandrande gruppen, säger han.

Och det är inte europeiska invandrare som är bäst utbildade:

– Den lägst utbildade gruppen är den som kommer ifrån EU och de rika länderna och den allra bäst välutbildade gruppen är latinamerikaner.

70 procent av de som varit i Sverige mellan fem och tio år är överutbildade i förhållande till de arbeten de fått, säger professor  Carl Le Grand. Och lönemässigt har utrikesfödda män svårt att hävda sig mot inrikesfödda män.

Ofta får utrikesfödda män samma lön som kvinnorna på arbetsplatsen, säger Carl le Grand.

– Det finns större löneskillnader bland inlandsfödda och utlandsfödda män än kvinnor. Så bland kvinnor är det väldigt liten löneskillnad. Bland män är den stor. Så man kan säga att utlandsfödda män tenderar att ha samma lönenivåer som kvinnor. Och det kan man fråga sig vad det beror på.

Undersökningen bekräftar  att utlandsfödda har sämre hälsa än inrikes födda. Man bor trängre och i hyreslägenheter, men trivs ändå bra i Sverige.

Bland utlandsfödda från norra Afrika och Mellanöstern avlivas myten om det starka muslimska inslaget bland utlandsfödda här. Mindre än 50 procent är muslimer av de som kommit hit och religiositeten minskar också över tiden, säger Jonas Karlsson på Stockholms universitet:

– Både bland kristna och bland buddister, som är våra tre stora grupper, så ser vi  ingen avtagande grad av religiositet efter vistelsetid utan den förblir lika stark i alla grupper. Det tyder snarare på att det är något som är speciellt för den muslimska gruppen.

Där minskar religiositeten?

– Där minskar religiositeten över tid, säger Jonas Karlsson.

Göran Löwing
goran.lowing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista