I bakgrunden syns bostadshus i Alby. (Arkivbild). Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
BOTKYRKA

Protester mot bostadsförsäljning i Botkyrka

Hyresgäst: Arg och upprörd över hur de behandlar oss
1:55 min

Frågan om att sälja 1000 av Botkyrkabyggens lägenheter i Alby kan komma att starta ett uppror bland hyresgästerna. Idag ska frågan tas upp i kommunfullmäktige.

För att få pengar att renovera sina miljonprogramsfastigheter vill allmännyttiga Botkyrkabyggen sälja 1000 lägenheter till privata fastighetsägare. Hyresgästen Anna Garbi är en av många i Alby som är ilsken och orolig över planerna:

– Jag är väl arg och upprörd naturligtvis över att de behandlar människor på det här sättet. Det är ju många barnfamiljer med små barn som bor här. Det är ansvarslöst på något sätt att göra så här - att bara köra över den svagare parten. Det är inte rätt, säger Anna Garbi.

De hus det här handlar om ligger i Alby, ett typiskt miljonprogramsområde. Åttavåningar höga och långa huskroppar - förr i världen var de grå till färgen, idag är de uppfräschade på utsida i klara färger i orange och brunt.

Men de är väldigt mycket snyggare på utsidan än på insidan, och det kommer krävas stora investeringar för att renovera husen till något så när godtagbar standard. Och på ett mycket välbesökt informationssmöte i förrgår kväll, som Hyeresgästföreningen ordnat ställdes både kommunens ledande politiker och Botkyrkabyggens ledning inför närmare 300 ilskna Albybor, och en skur av upprörda och oroliga.

Och Anna Garbi som själv var med, säger att man knappast fick några raka och begripliga svar. Det är fortfarande oklart när affären ska ske, vilka lägenheter som ska säljas och vem som i så fall kan tänkas köpa. Så istället för att sköta det hela på rätt sätt, har nu kommunen  fått ett uppror på halsen, säger Anna Garbi. Och vad som händer om försäljningen drivs igenom, vill hon nästan inte tänka på: 

– Oj, med tanke på hur folk reagerade på det här mötet så tror jag nog att det blir oroligheter. Det är väldigt många som inte blir så glada, och jag tycker att kommunen nu måste tänka om och lägga om de här planerna. Att göra om och göra det på rätt sätt den här gången, säger Anna Garbi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".