Livsmedel

Livsmedelsverket varnar för teflongaller

Vanliga grillgaller av teflon kan smälta, förorena maten och bilda farliga gaser, varnar Livsmedelsverket.

– De har varit storsäljare och finns hos flera butikskedjor, säger enhetschefen Thomas Jönsson.

Det handlar om löstagbara galler av teflon som placeras ovanpå den ordinarie grillen, ofta över öppen eld. Gallret har sålts hos bland annat Coop och Ica i ett par år men nu återkallas produkten. 

Livsmedelsverket går också ut med en varning genom EU:s snabbvarningssystem RASFF.

– Det finns ett tiotal olika fabrikat på marknaden. Håller man sig till 250 grader som en vanlig spis blir det inga problem men har man en grill med lågor så kan det bli högre temperaturer, teflonen börjar smälta, rinner ner och antänds av elden, säger Jönsson.

Det är då bitar av smält teflon kan hamna på maten och skadliga gaser frigörs när teflonet antänds. Enligt toxikologen Lilian Abramsson-Zetterberg på Livsmedelsverket är det oklart hur farligt det är.

– Det beror på temperaturen, hur mycket det har smält och hur länge man har stått i närheten ångorna. Men det kan frigöras olika ämnen som till exempel fluor och det är inte bra att andas in, säger hon.

Teflon är ett vanligt förekommande material som finns både i stekpannor och köksredskap. Det smälter vid cirka 330 grader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista