SOLNA

Misstänkt gas i Solnas t-bana kan ha varit lim

Det kan ha varit lim som luktade i Solna tunnelbanestation i förrgår natt och som gjorde flera personer illamående och yra.

Enligt Solnapolisen hade någon hällt ut 50 liter lim på en skolgård intill och lukten kan ha spridit sig ner till tunnelbanestationen.

Polisen ska granska övervakningsbilder och undersöka hur vinden blåste.

– Samma natt som de här personerna utsattes för illamående i tunnelbanan i Solna centrum så har man haft inbrott i Skytteholmsskolan som ligger strax i närheten. Där har man tillgripit golvlim i samband med renonveringsarbete somfunnits där och hällt ut på skolgården. Nu ska vi undersöka om det här limmet kan ha de effekterna som de här personerna har utsatts för och att det kan hänga samman. Och om vindriktning och tidangivelserna stämmer, men det är något som utredningen får avgöra.

Det var vid elvatiden på indagskvällen som flera personer i tunnelbanan i Solna centrum fick problem med luftvägarna och mådde illa. Sju personer däribland en brandman fick behandlas med syrgas. Polisen och räddningstjänst misstänkte till en början att det var tårgas eller pepparspray. Räddningstjänsten i Solna har även spekulerat om att det kan ha varit ett gift som planterats i tunnelbanan. Men polisen senaste teori är att det alltså handlar om golvlim.

Hur går ni vidare i utredningarbetet i övrigt?

– Vi har begärt in övervakningsfilmer från SL och när vi fått och tittat på dem så ska vi se om det eventuellt finns några gärningsmän som kan ligga bakom den här händelsen.