1 av 4
Den rödlistade ulltickan växer bara på fallna träd. Foto: Elisabet Andersson, P4 Radio Stockholm
2 av 4
En grovticka (troligtvis) på en tall på Skogskyrkogården. Foto: Elisabet Andersson, P4 Radio Stockholm
3 av 4
Nejlikbroskskivling bildar häxringar på gräsmattan på Skogskyrkogården. Foto: Elisabet Andersson, P4 Radio Stockholm
4 av 4
Talltickor växer bara i riktigt gammal tallskog. Foto: Elisabet Andersson, P4 Radio Stockholm
NATUR

Sällsynta arter på Stockholms kyrkogårdar

1:40 min

Reliktbock, tallticka och ryl. Flera hotade och sällsynta arter av djur och växter har hittats under sommarens kartläggning av naturvärden på Stockholm stads kyrkogårdar.

Dan Andersson är den naturvårdsbiolog som gjort inventeringen.

– Jag har hittat ganska mycket och här på Skogskyrkogården till exempel så hittar man väldigt mycket tallticka. Sedan har jag hittat reliktbock också, en liten skalbagge som trivs i riktigt gamla tallar, säger Dan Andersson.

Hur känns det när du hittar en sådan här särskilt sällsynt art?

– Det är alltid roligt, det är underbart att få hitta dem, säger Dan Andersson.

Under sommaren har kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm tagit reda vilka naturvärden som finns på de elva kyrkogårdarna i staden. Med hjälp av kartläggningen hoppas förvaltningen kunna balansera naturskyddskraven med kulturskyddskraven, till exempel på Skogskyrkogården som är ett världsarv och har den högsta kulturskyddsklass som finns.

Och just på Skogskyrkogården har Dan Andersson hittat flera rödlistade, alltså hotade arter som till exempel skalbaggen reliktbock, ryl, som är en växt, och talltickan som är en svamp.

– Nu ser vi talltickorna. Det är de som indikerar på värdefull miljö i tallskogar. De växer i princip bara på tallar som är riktigt, riktigt gamla, säger Dan Andersson.

Men också de flesta andra kyrkogårdarna i Stockholm har värdefull natur och Dan Andersson hoppas att staden kommer att ta hänsyn till det när de planerar för  framtiden.

– Jag hoppas ju att man i framtiden tar hänsyn till de naturvärden som finns och att man bevarar dem och på något sätt sköter om de här områdena och ser till att de här arterna kan fortleva och finnas kvar, säger Dan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista