Stockholm

Isbjörnar protesterade mot oljejätte

1:30 min

Under veckan har Greenpeace protesterat mot att Shell planerar att borra efter olja i Arktis. Idag visade miljöorganisationen sitt missnöje utanför en bensinstation på Ulvsundavägen i Bromma.

Isadora Wronski är talesperson för Greenpeace i Sverige och säger bland annat att det här är extremt oansvarigt inför de klimatförändringar som världen står inför och att Shell inte skulle kunna hantera ett eventuellt oljeläckage.

Det var vid klockan åtta i morse som flera Greenpeace-aktivister utklädda till isbjörnar började protestera mot Shells planerade borrningar i Arktis.

Med hjälp av bland annat en stor banderoll med texten "get the Shell out of the arctic" hoppades Greenpeace väcka uppmärksamhet och opinion mot oljebolaget.

Bensinstationen i Bromma är inte den första aktionen som Greenpeace har gjort i veckan. Isadora Wronski säger att Greenpeace under veckan exempelvis stängt ner 77 bensinstationer i England och protesterat utanför Shells huvudkontor i Haag.

Andreas Lunde är kommunikationsdirektör för Shell i Norge och i Sverige och han säger till Radio Stockholm att de respekterar att Greenpeace visar sitt missnöje, men att Shell inte ser några risker med borrningarna och att de har täta kontakter med amerikanska myndigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista