SJUKVÅRD

Svårt för njursjuka att få dialys på annan ort

Njursjuka stockholmare som är beroende av dialys flera gånger i veckan, kan inte vara säkra på att få dialys på annan ort under sommarmånaderna.

De flesta dialysklinikerna i landet har inga, eller små möjligheter att erbjuda gästdialys till semestrande njursjuka, det visar en enkät som Njurförbundet har gjort.

Alla dialyskliniker i landet fick frågan om de erbjuder dialys till njursjuka från andra län. 80 procent av dem svarade och de flesta av dem säger att man har små eller inga möjligheter att erbjuda gästdialys. Anledningen är att det saknas dialysplatser och semestervikarier.

Stockholms läns landsting är dock ett av de landsting som erbjuder gästdialys till njursjuka som vistas i länet. Dialysavdelning finns på Södersjukhuset men även i andra delar av länet. Det är då hemlandstinget som står för dialyskostnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista