Länet

Försäljning av receptfria allergimediciner ökar

1:43 min

Försäljningen av receptfria allergitabletter har ökat med 15 procent de senaste fem åren. Men det behöver inte betyda att vi har blivit mer allergiska.

– Vi kan se hur samhället hanterar och möter människor med allergiska sjukdomar, och kan konstatera att resurserna inom vården är alltför knappa. Människor med allergi får inte det stöd de behöver från den offentliga vården, och då prövar man själv, säger Ulf Brändström på Astma- och allergiförbundet.

Men är inte det bra då, om man har möjlighet att lösa det här själv och så gör man det?

– Jo, det är ju väldigt bra, men människor som har allergi behöver också vägledning och stöd. Det är inte säkert att den medicin som de väljer, är den rätta.

Ändå är det många som är hänvisade till att medicinera själva. Ekot har tittat på hur försäljningen av allergimediciner har sett ut åren 2006 till 2011. Under de åren ökade försäljningen av receptfria antihistamintabletter, den vanligaste allergitablettsorten med 15 procent.

Även om vi räknar med befolkningsökningen och att de receptbelagda medicinerna minskade kraftigt, är det ändå en reell ökning på 11 procent.

Victoria Strand, överläkare på astma- och allergimottagningen vid Sankt Görans sjukhus i Stockholm tycker att det ökade antalet antihistamintabletter verkar rimligt, av flera skäl.

– Det första är att det är fler som har blivit allergiska, det andra är att man har i dag större krav på att må bra under pollenperioden.

– Man är inte lika tolerant längre för att gå omkring och snora, och vara trött och sova dåligt på nätterna. Man ställer större krav på behandling. Man läser på nätet och ser att det finns behandling för det här, och då vill man ha den behandlingen, säger överläkaren Victoria Strand.

Reporter: Elin Bäckström
Research: Jenny Zettergren