En varmare Östersjö kan påverka bakterietillväxten i våra badvatten. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
LÄNET

Varmare Östersjö kan ge fler sjuka

1:05 min

Temperaturen i Östersjön har ökat med ungefär en grad per årtionde sedan 1987. Nu varnar forskare för att allt fler badande i Östersjön kan komma att bli sjuka eftersom också vissa besvärliga tropiska bakterier trivs i varmare vatten.

Det handlar om vibriobakterier. Bakterier som kan orsaka allvarlig blodförgiftning, svårbehandlade infektioner och så kallad badsårsfeber.

Vibriobakterierna gillar Östersjöns bräckta vatten, men vill ha det lite varmare för att trivas som allra bäst. Nu har forskare sett att Östersjöns vatten bara behöver bli en eller två grader varmare för att ha stor effekt på bakterietillväxten.

Då kommer nämligen vattnet att oftare nå 19 grader, en brytpunkt där bakterierna förökar sig mycket snabbt.

I forskningsrapporten som publiceras i senaste numret av Nature climate change presenterar forskarna en modell där de beräknar att vattnet i Östersjön redan år 2050, om knappt 40 år, kommer att stiga över 19 grader under en längre period på sommaren.

Samtidigt ger den högre vattentemperaturen under längre tid också att fler människor kommer att bada och detta tillsammans ger ökad risk för fler sjukdomsfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista