Antalet självmordsförsök i Sverige ökar.
Hälso- och sjukvård

Ny modell testas för mer kunskap om självmord

Fler behöver lära sig mer om unga och självmord. Därför testar Karolinska institutet en modell från Australien. Modellen innebär att ettusen personer i länet ska utbildas om självmord.

Det är regeringen som har bestämt att Sverige ska pröva det australiska projektet för att förhindra självmord bland unga i Sverige, rapporterar TT.

Tusen personer i Stockholms län och lika många i Jönköping ska få utbildning.

De som ska få lära sig mer är personer som på olika sätt har kontakt med ungdomar - allt från skolpersonal till socialtjänst, föräldraföreningar och polisen. Sedan är tanken att de ska sprida det de lärt sig vidare:

Och det är just att tidigt upptäcka och hjälpa ungdomar som mår dåligt, som samhället behöver bli bättre på, säger professor Danuta Wasserman, chef för Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) vid Karolinska institutet, som ska genomföra projektet.

Enligt Socialstyrelsens statistik över dödsfall tog 121 personer under 25 år sitt liv under 2010, varav 88 var pojkar/män och 33 flickor/kvinnor. Ytterligare 30 fall räknas som troliga självmord.

Samtidigt ökar självmordsförsöken, och då främst bland unga flickor. Under de senaste tre åren har i genomsnitt 1 700 personer i åldern 10-19 år försökt ta sitt liv varje år.

Det australiska programmet, The mental health first aid training and research program (MHFA), har tidigare genomförts i en version för vuxna i Västra Götalands och Västerbottens län - enligt NASP med positiva resultat. Pilotprojektet med fokus på unga startar i höst och pågår till 2014.

Det ska ha särskilt fokus på vissa grupper, som hbt-ungdomar.

Källa: Socialstyrelsen/Socialdepartementet/NASP (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista