Solna

Kommunalråd vill se paradgata

1:04 min

Solnavägen bör bli mer av en stadsgata och förbindas bättre med Stockholm via Solnabron - det tycker den moderata kommunstyrelseordföranden Pehr Granfalk, som vill se fler bostäder, affärer och mer liv och rörelse på kvällarna.

– När vi ändå ska bygga om Solna centrum, eller Solna city, så tror jag att det är viktigt att tänka lite mer helhet, att vi bygger ihop Solnavägen mot Stockholm och Karolinska över Solnabron, så att man bygger en stadsgata där helt enkelt, säger Pehr Granfalk.

– Det borde egentligen vara ett fantastiskt promenadstråk från Råsunda, ner till Solna centrum över till Stockholm via Solnavägen. Det är det ju inte idag, det är rätt fragmenterat, stora kontorstråk och liknande.

– Men man skulle kunna bygga, förtäta, se till att det kommer mer bostäder, lite cafeer, kommersiella ytor, handel, så att man kan promenera dar och så att de bilar som ändå åker på Solnavägen igenom Solna kan stanna där, handla eller göra något annat. Det är rätt ogästvänliga platser idag, men det skulle kunna bli ett fantastiskt bra affärsstråk i stället, säger Pehr Granfalk.

På vilket sätt kommer det här Solnaborna till gagn, med tanke på att det här väl kostar ett antal skattekronor och ören?

– Nej, tanken är inte att kommunen ska lägga ner pengar på att bygga det här, utan det är de som kan köpa och exploatera marken som ska stå för den förtätningen.

– Vi ska vara med och planera och bestämma hur vi vill att det ska se ut, men kommer inte att lägga ner en massa miljoner i skattepengar på just den utformningen, säger Pehr Granfalk, moderat kommunstyrelseordförande i Solna.

I höst drar planarbetet för Solna City igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista