Stockholm

Polistweet om romskt utseende vållar debatt

1:30 min

Polisen bör inte framställa vissa grupper som kriminella. Det här säger Justitieombudsmannen, som kritiserat polisen förut för att de sagt fördomsfulla saker. I helgen dök det upp ett nytt fall när ett polisbefäl på Södermalm i Stockholm gick ut på Twitter och sökte en misstänkt brottsling som enligt ett vittne hade romskt utseende. Inlägget blev snabbt kritiserat för att sprida fördomar.

I går gick yttre befäl i Södermalm ut på Twitter och sökte en väskryckare som enligt ett vittne hade "romskt utseende". Inlägget blev snabbt kritiserat för att sprida fördomar. Justiteombudsmannen har tidigare kritiserat polisen för liknande formuleringar.

Då var det i ett informationsblad som pekade ut chilenare, litauer och afrikaner som misstäntka inbrottstjuvar. Daniel Samnerud, föredragande hos Justitieombudsmannen, förklarar varför JO kritiserade polisen:

– Det får helt enkelt inte bli generaliserande och fördomsfullt, för att ge intryck av att man framställer vissa grupper som kriminella.

Den romske debattören Hans Kalderas håller med om i kritiken.

– Det är skrämmande egentligen, att de är ute och ska peka ut människor på gator och torg, om de har ett romskt utseende eller inte, för att vara kriminella.

– Det är självklart att man ska identifiera en människa utefter den människans utseende, inte etnicitet.

Polisen Victor Adolphson, som skrev inlägget, fick lägga ner mycket av sin tid på att bemöta kritiken.

– Syftet är att lösa brott, inte att starta en debatt om rasbiologi och rasism. Jag missbedömde laddningen i ordet romsk, det får jag erkänna.

Han säger att han har tagit till sig synpunkterna han har fått.

– Om jag skulle ha skrivit det här idag mot bakgrund av det här, då hade jag inte skrivit ut det, för det är inte värt det. Vår önskan var att få fast en gärningsman, en väskryckare, det kom helt i skymundan, säger Victor Adolphson.

Arash Mokhtari, P3 Nyheter
arash.mokhrari@sr.se