Invånare i Årsta havsbad vill ha 30 genom samhället.
Haninge

Strid om hastighetsbegränsning i Årsta havsbad

1:40 min

Årsta havsbad i Haninge får inte sänkt hastighet på bilvägen som går genom samhället. Det har Transportstyrelsen slagit fast. Nu protesterar boenden som vill ha en hastighetsbegränsning på 30.

– Det här är en mycket farligt sträcka och det är förvånande att man inte förstår att man måste ha 30 km på den här sträckan. Här är det också mycket tung trafik som går genom området, säger Marianne Rocklind, vice ordförande för Årsta Havsbads Samfällighetsförening.

Årsta Havsbad är en liten ort med stugor ute i Skärgården i Haninge kommun. Genom samhället går väg 560. Torget, som är ungefär hundra meter långt, vill Årsta havsborna ha som genomfartsområde. Öster om torget, där vägen är smal och kurvig med dålig sikt, vill man sänka hastigheten till 30 km i timmen året runt.

Tidigare var hastigheten på den här sträckan 50 km i timmen, men man har redan fått ner den en gång till 40 km i timmen och vid torget till 30 km i timmen på sommaren. Men Årsta havsborna vill sänka den ytterligare. Marianne Rocklind säger att man måste tänka på barnen:

Har det skett några olyckor här?

– Nej, jag kan inte påminna mig att det har varit några trafikolyckor men det har varit många incidenter och jag tycker inte att man ska vänta till det kommer en svår olycka när det kommer till barn, säger Marianne Rocklind, vice ordförande för Årsta Havsbads Samfällighetsförening.

Transportstyrelsen har avslagit ÅHS:s överklagande med motiveringen att man vara försiktig med att förvandla sträckor utanför tättbebyggt område till 30-vägar och att området dessutom saknar skolor och daghem. Torget betraktar man inte som genomfartområde, dvs en gågata där man bara får köra i gånghastighet, då gående inte utnyttjar hela området. Risken finns att det blir fler olyckor om det blir genomfartsområde, skriver Transportstyrelsen.

Men ingen representant från Transportstyrelsen har varit i Åstra havsbad och bedömt läget. Istället har man använt bilder från google som underlag för sitt beslut.

- Det är ofattbart att man inte förstår vår situation, säger Marianne Rocklind, vice ordförande för Årsta Havsbads Samfällighetsförening.

Baris Kayhan

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista