Rekordmånga fall av TBE kan bero på att det finns fler av värddjuret rådjur. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
LÄNET

Rekordmånga fall av TBE hittills i år

1:40 min

Antalet anmälda fall av den fästingburna sjukdomen TBE har aldrig varit så högt den här tiden på året som nu.

Hittills i år har 58 anmälda fall av TBE rapporterats till Smittskyddsinstitutet. Risken att drabbas är särskild stor kring Roslagskusten och Mälarregionen. Svante Lidén smittades av TBE för fem år sedan.

– Det började med att jag blev tvärdålig. Jag fick en våldsam huvudvärk. En huvudvärk som jag aldrig hade upplevt tidigare i mitt liv och som bara ökade och ökade och ökade, säger Svante Lidén.

Efter att ha lämnat prover på sjukhuset konstaterades att Svante hade drabbats av TBE. TBE är ett virus som kan ge svår infektion i hjärnan och nervsystemet.

Och smittan finns bland annat bland fästingar i kustområdet i Roslagen och Mälarregionen.

58 fall av TBE har hittills i år anmälts till Smittskyddsinstitutet. Det är fler än rekordåret 2011, då 47 människor anmälde att de smittats av TBE det första halvåret.

Marika Hjertqvist är epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

– Det är förmodligen ett ganska komplicerat samspel mellan många olika faktorer. En förutsättning är ju att det är mycket fästingar ute i naturen. Sett över en längre tidsperiod så beror det förmodligen på att rådjuren har ökat väldigt mycket i antal.

Rådjuren är ett av de så kallade värddjur som fästingarna sprids via. TBE-smittan sprids till oss människor när fästingarna biter och suger blod från oss. Men det är trots allt inte särskilt många fästingar som bär på smittan.

– Det brukar röra sig om en halv till en procent av fästingarna så det är ju inte jättemånga egentligen. Man ska ha otur om man stöter på en sådan, säger Marika Hjertqvist.

Det enda sättet att skydda sig från TBE är att vaccinera sig mot viruset. Å Svante Lidén tycker att man borde vaccinera sig även om man inte befinner sig i ett riskområde.

– Jag har sett två stycken i hela mitt liv och den tredje tog mig. Så det finns liksom inga ursäkter. Den här sjukdomen den ökar och det är djupt tragiskt för alla inblandade, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista