De dömda svindlade till sig många miljoner från flera banker i Stockholm. Foto: Jessica Gow/Scanpix
STOCKHOLM

Hovrättsdom om mångmiljonsvindel

Idag kom Svea hovrätts dom om mångmiljonsvindeln mot flera banker i Stockholm. Tingsrätten dömde sju  personer till fängelse och villkorlig dom för bland annat grovt bedrägeri. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom i alla delar utom två.

Sju personer hade dömts av tingsrätten för bokföringsbrott och grovt bedrägeri med anknytning till bland annat restaurangrörelser i Stockholm.

En av de personer som dömts till fängelse får kortare straff som hovrätten sätter ner till ett år och fyra månader. Hovrätten undanröjer också domen i den del som rör företagsbot på grund av bokföringsbrott, sedan åklagaren återkallat sin talan mot det aktuella bolaget.

I övrigt fastställer hovrätten tingsrättens dom där alltså tre personer dömdes till fängelse och fyra personer till vilkorlig dom för bokföringsbrott och grova bedrägerier. Flera av dem döms för grovt bedrägeri för att ha vilselett banker att låna ut pengar utan säkerhet i samband med bostadsaffärer.

Fem av de dömda ska även betala skadestånd till banker som vilseletts att låna ut pengar, i två fall handlar det om sammanlagt tio miljoner kronor.

Bedrägerierna begicks mellan hösten 2009 och april 2010 och involverade ett tjugotal misstänkta och ett antal företag, men endast sju personer har dömts för brotten, vilket nu fastställs av Svea hovrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista