Väktare tar hand om en berusad man vid T-centralens tunnelbanestation. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Kollektivtrafik

SL hotas av straffavgift på tre miljoner

1:30 min

Storstockholms Lokaltrafik, SL, måste ordna fram gripande- och omhändertaganderum, eller trygghetsrum som SL kallar dem, vid varje slutstation och knutstationer i tunnelbanan. Om SL inte gör det, väntar en straffavgift på tre miljoner kronor. Det har Arbetsmiljöverket beslutat.

Björn Breivik, regionallt skyddsombud på Transport i Stockholm säger att det var på tiden att föreläggandet kom.

– Det här är något som är eftersatt och varit så i, mellan tummen och pekfingret, i snart 20-talet år. Situationen ser fiortfarande lika illa ut så jag är inte förvånad över att föreläggandet har kommit.

– Däremot kan jag tycka att det är konstigt att det tog så lång tid, säger Björn Breivik.

Ett trygghetsrum används av vakter för att omhänderta folk i väntan på polis. Vissa stationer, som T-centralen, har redan sådana rum, men ordningsvakternas fackförbund Transport har länge krävt trygghetsrum på i stort sett varje station.

– Varje gång man behöver ett rum och det inte finns får det bli nödlösningar och det kan vara precis vara som helst. Det kan vara en perrong, soprum, och det är inte bra för ordningsvakterna och det är absolut inte bra för den som är gripen och omhändertagen. Det är inte bra för någon, säger Björn Breivik.

SL måste senast den 13 maj nästa år ordna fram trygghetsrum vid slutstationer och vid knutstationer där två eller flera banor sammanstrålar, annars får man ett vite på tre miljoner kronor.

Arbetsmiljöverket tycker att SL:s åtgärder för att skaffa fram trygghetsrum inte är tillräckliga, de tar inte tag i problemet snabbt nog och uppfyller inte heller behovet av lokaler. Björn Breivik hoppas nu att SL inte överklagar föreläggandet från arbetnmiljöverket.

– Det snabbaste sättet att vi får trygghetsrum där de behövs är att SL accepterar det här föreläggandet och anordnar rummen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista