Stockholm

Bärplockare bussas hem till Bulgarien

0:35 min

Tre busslaster med strandsatta bärplockare beräknades lämna Stockholm för Bulgarien under onsdagskvällen.

– Så fort vi får tag i nog antal bussar ska alla vara på väg hem, säger ambassadör Svetlan Stoev som uppmanar alla som har en buss att höra av sig.

Busslast efter busslast rullade in på den bulgariska ambassaden i Stockholm under onsdagen. Här fanns sedan tidigare stora grupper bulgarer utspridda på gatan och i Humlegården nedanför.

Representanter från ambassaden har uppgett att den bulgariska regeringen kommer att bekosta bussresor hem för de medborgare som inte kan ta sig hem själva.

– Vi kommer att ordna transporten så snabbt som möjligt så att de kan komma hem till Bulgarien så snabbt som möjligt. De är nöjda med beslutet, säger Svetlan Stoev, Bulgariens ambassadör i Sverige.

Enligt TT uppmanar ambassadören kommuner att inte på eget bevåg hänvisa bärplockare till Stockholm, utan att i stället ta kontakt med ambassaden för att diskutera situationen.

Stockholms stad hoppas att de bulgarer som vill åka hem, i fortsättningen kan göra det direkt från berörd kommun utan Stockholm som mellanstation.

– Det blir en mycket smidigare hantering för alla så det är högsta prioritet just nu, säger Per Blomstrand, tillförordnad stadsdirektör i Stockholms stad.

Hur ser du då på att de transporterats till ambassaden på Karlavägen?

– Det är ju beslut som tagits ute i kommuner i landet och vi har ju stor förståelse för att man har stora akuta problem samtidigt är det olyckligt och inte det klokaste beslutet att skicka människor i buss till Karlavägen.

– Eftersom man får en stor ansamling av människor vid Karlavägen, alltså man flyttar ju problemet till ambassaden vid Karlavägen, istället för att hantera det ute i respektive kommun, säger Per Blomstrand, tillförordnad stadsdirektör i Stockholms stad.

Elka Petrova var en av dem som hoppades att snart få komma hem. Efter det att bärtillgången inte blev som väntat gav hon upp och började vandra mot huvudstaden, där hon nu väntat i fyra dagar.

– Vi gick i tre dagar innan vi hoppade på ett tåg som tog oss hit till Stockholm, polisen hjälpte oss sedan hit till ambassaden.

Stockholm stads tillförordnade säkerhetschef Brita Mohlin tog emot beskedet om busslösningen med glädje. Hon berättar att en del av Gärdesskolan, som fungerar som vandrarhem, öppnade för de bärplockare som finns kvar i Stockholm.

Pär Sandström, Sveriges Radio/TT